Svédországban jobban működik az oktatás?

Malmö Videdal nevű városnegyedében vagyunk, itt található a Videdals-magániskola, ahová ha valaki belép, egyből otthonosan érzi magát. A bejárati ajtó mellett gyerekcipők sorakoznak.

    Itt a káoszelmélet működik, mégpedig nagyon hatásos módon. „Ha a gyerekek leveszik a cipőjüket, sokkal kevesebbet kell takarítani.” – magyarázta az igazgató. „Az iskola nem koszolódik be olyan gyorsan, és nem olyan hangos.”

    Svédországban a 9 osztályos általános iskolákban a szülők kapnak egy tanulási utalványt, gyerekenként és évenként átlag 9900 euró értékben. Ez a magán és az állami iskolákban egyaránt jár. Az iskola költségeit az állam vállalja, a felszerelési és az étkezési költségeket is beleértve.

    A szociálisan hátrányos helyzetű és a bevándorló családokban élő gyerekek magasabb támogatást kapnak. Ezzel a hátrányokat próbálják kompenzálni, nyelvtanfolyammal vagy korrepetálással, például a házi feladatok elvégzésében.

    Az egyenlő pénzügyi feltételek és az ugyanolyan tantervek ellenére a szülők és a tanulók körében is kedveltek a magániskolák. Ezek az iskolák az országos eredményteszteken sikeresebben szerepelnek. A magániskolák nyereségesek is lehetnek. Érdemes a pénzzel jól gazdálkodniuk.

A Videdals-magániskolában fontosnak tartják a családias légkört. Évfolyamonként csak egy osztály van, 16 gyerekkel. Mint minden magániskolában nálunk is van napközi. A gyerekek életkora 2 és 15 éves közötti. A szülők a gyerekek születése után regisztrálhatnak. Egy hivatalos igazolás a felvétel egyetlen feltétele. „Szigorúan követjük a várólistát. Svédországban a szülőnek nem kell gazdagnak lennie, csak aktívnak.”Még több oktatási hír a Gyakorolj.hu -n.