Top 5 látnivaló Komárom-Esztergom megyében

Komárom-Esztergom megye top látványosságai. Az első 5 helyezett közé olyan helyek nem fértek be, mint például a Rám szakadék, a bokodi úszó falu, vagy a Monostori erőd.
Komárom-Esztergom megye látványosságai

Komárom-Esztergom megye top látványosságai. Az első 5 helyezettbe olyan helyek nem fértek be, mint például a Rám szakadék, a bokodi úszó falu vagy a Monostori erőd.

5. Esztergom Vármúzeum

A Vármúzeum a feltárt királyi palota megmaradt helyiségeit mutatja be, a palota termeiben berendezett kiállításból pedig Esztergom vár története, múltja ismerhető meg. A Várhegy déli részén található az Árpád-házi királyok, majd pedig az esztergomi érsekek palotájának maradványai. A Vármúzeumnak 4 állandó kiállítása van: Esztergom évszázadai, Díszfegyverek az MNM gyűjteményéből, Fejezetek a magyar pénzverés történetéből és a Kőtár (Lapidarium), ahol megtekinthető Magyarország egyik leggazdagabb román és kora gótikus faragott kő-gyűjteménye.

4. Turul-emlékmű (Tatabánya)

A Turul-emlékmű Európa legnagyobb bronzmadara. Az 1896-os millenniumi ünnepségek keretén belül bízták meg Donáth Gyula szobrászt a Turul-emlékmű elkészítésével, azonban pénzhiány miatt csak jóval később, 1907-ben avatták fel. A Gerecse több mint 100 méteres sziklafalakkal szakad le Tatabánya közvetlen közelében, ezen a pompás helyen áll az emlékmű.

3. Szent István megkoronázásának szobra (Esztergom)

Az esztergomi vár északi körbástyáján áll Melocco Miklós hatalmas, közel tizenkét méter magas alkotása. A mű Istvánt ábrázolja kétszeres életnagyságban, háttal a Dunának, amint szemből koronát helyez fejére a koronázó püspök. A süttői mészkőből készült kétalakos szoborcsoportot István halálának évfordulóján, 2001. augusztus 15-én avatták fel.

2. Mária Valéria Híd

A Párkányt és Esztergomot összekötő Mária Valéria híd a Duna 1718,5 folyam kilométerénél található. A hidat Feketeházy János tervezte, átadására pedig 1895. szeptemberében került sor. A második világháború során azonban a Mária Valéria híd egy bombázás áldozatául esett, amely folytán szerkezete jelentős mértékben megsérült. Csonka hídnak nevezték el. A két ország közötti forgalom ettől fogva komppal zajlott. A magyar–szlovák kormányközi megbeszélések végül 1999-ben vezettek el odáig, hogy a két ország miniszterelnöke aláírta a megállapodást a híd újjáépítéséről. A Mária Valéria híd ünnepélyes átadására 2001. október 11-én került sor.

1. Esztergomi Bazilika

A Nagyboldogasszony- és Szent Adalbert-főszékesegyház vagy közkedvelt rövidítése alapján Esztergomi bazilika egy a 19. században épült klasszicista stílusú székesegyház az esztergomi Szent István téren. Külső méreteit tekintve Magyarország legnagyobb egyházi épülete, az altemplomtól a kupola gömbjéig 100 méter magas, mellyel az ország legmagasabb épülete is egyben. Méreteit tekintve a Európa egyik legnagyobb bazilikája, világviszonylatban pedig a tizennyolcadik helyen áll. A magyarországi katolikus egyház főszékesegyháza. Építészek: Hild József, Pál Kühnel, János Packh, József Lippert.

Ajánlott hotel Esztergomban a Portobello, vagy további esztergomi szállásokat itt találsz. A fürdő is kihagyhatatlan! Esztergomban már van egy szuper topétterem is, a Bistro42.

Kapcsolódó cikkek

Fontos tudnivalók a fehéraranyról

Fontos tudnivalók a fehéraranyról

A fehérarany ékszereket gyakran keverik az ezüstből készül társaikkal.

Milyen a svéd oktatás? - skandináv oktatási rendszer, svédországi oktatás, svédországi iskola, magániskola

Svédországban jobban működik az oktatás?

A szülőknek nem gazdagnak kell lenniük, hanem aktívnak.

Gamescom 2024 Köln - érdemes kiutazni rá

Gamescom 2024 Köln - érdemes kiutazni rá

Újra lesz Gamescom, augusztus végén, Kölnben.