Karácsony a világ körül – dekorációk

Minden országban mások a karácsonyi hagyományok, szokások és természetesen más szimbólumokat és dekorációkat használnak ezen az ünnepen. Az adventi koszorú nem minden ország asztalát díszíti és nem mindenhol a télapó hozza a gyerekeknek az ajándékokat. Túrázzunk kicsit képzeletben a világ körül és nézzük meg, hogy milyen dekorációkat használnak az emberek, hogy jó hangulatot teremtsenek karácsony estéjén.
Karácsony a világ körül – dekorációk

Pók és pókháló

Ukrajnában, karácsonykor nem színes gömbök díszítik a karácsonyfákat, hanem pókok és pókhálók, ami számunkra ugyan kicsit meglepő, de egészen jól mutat. A pókhálós díszítésnek van egy régi története is. Egy szegény család, egy földpadlós házban éldegél, míg egy nap valamilyen úton – módon egy kis fenyő kezdett növekedni a házban. A gyerekek serényen gondozták a fát, ami növekedni kezdett. A szülőknek azonban nem volt pénze díszekre, de karácsony reggelén arra ébredtek, hogy a fát pókok hálója szövi be, amelyek ezüstös és aranyos színekben csillogtak az ablakból beáramló napfényben.

Savanyú uborka és szívószál

Németországban nem ritka, hogy uborka formájú díszeket aggatnak a karácsonyfára. E mögött is meghúzódik egy történet. Régebben a szülők savanyú uborkát rejtettek el a gyerekeik elől karácsony reggelén. Az a gyermek, aki megtalálta a savanyú uborkát, extra ajándékot kapott a szülőktől.

Németország egyes területein szívószálból készítenek különféle karácsonyi díszeket – legnépszerűbb a csillag dekoráció – és ezeket aggatják a karácsonyfára.

Feldíszített hajók

Görögországban még ma sem ritka, hogy karácsonyt nem egy fenyőfa körül, hanem egy kivilágított, feldíszített hajó körül ünneplik. A görög történelem írásos emlékei alapján ez azért van így, mert a hónapokig a tengeren hajózó matrózok, amikor végre hazatértek, akkor a hajók feldíszítésével, kivilágításával ünnepelték, hogy karácsonykor végre együtt lehetnek a szeretteikkel.

Ma már nem a kikötőkben álló hajókat dekorálják és borítják fényárba, hanem kis makett hajókat díszítenek fel ily módon az otthonaikban.

DIY koszorú

A franciák is szeretnek saját kezűleg koszorút készíteni. Gyakran használnak a koszorú készítéséhez a természetben megtalálható növényeket, mint toboz, csipkebogyó, magyal. A franciáknál központi szerepe van az asztali dekorációknak. Minél díszesebb egy – egy saját kezűleg készített asztali dísz, annál több dicséretet zsebelhetnek be a családtagoktól és a barátoktól.

Kagyló és eukaliptusz levelek

Egyes helyeken, hiába is van kánikula, megünneplik a karácsonyt. Nincsenek ezzel az ausztrálok sem másképp. Azonban érthető módon ők előszeretettel díszítenek „fenyőfát” és eukaliptusz levelekkel és kagylókkal varázsolják hangulatossá az otthonaikat.

Befana, az olasz télapó

Olaszországban nem a télapó visz ajándékot a gyerekeknek, hanem a női alakja, a Befana. Az olaszok otthonaikban sem látunk hagyományos szakállas és piros ruhás télapót, csakis Befana dekorációkat.

Csillogás udvaron, kertben és a házban is

Amerikában már jóval karácsony előtt el kezdik az emberek feldíszíteni a kertet és a lakást mindenféle kisebb- nagyobb, csillogós karácsonyi dekorációval. Lámpafüzérekkel, télapó és rénszarvas figurával. Nem meglepő, ha a háztetőkön is rénszarvasokat és télapókat látunk. A legtöbb amerikai él-hal ezért az ünnepért, talán csak a Halloween kedvelik a karácsonynál kicsit jobban.

Lampion és lámpások

Kínában is kicsit másabbak a karácsonyi hagyományok. Gyakran papírmasé figurák, papír lampionok és lámpások teszik meghitté a karácsonyi estéket. Papírból még koszorúkat is készítenek.

Mangófa és mangó levelek

Indiában a mangófákat öltöztetik karácsonykor ünnepi díszbe és az is előfordul, hogy mangó levelekből készítenek karácsonyi dekorációkat, vagy egyszerűen csak mangó leveleket használnak karácsonyi dekorációként.

Képek forrása: Pinterest

Kapcsolódó cikkek

Karácsony a világ körül – dekorációk

Karácsony a világ körül – dekorációk

Karácsonykor minden országban más és más dekorációkat használnak. Mutatjuk is, melyek ezek!

Ajándékozási szokások a világ minden tájáról

Ajándékozási szokások a világ minden tájáról

Fejtörést okozhat, ha nem magyar embernek szeretnénk ajándékot adni, hiszen a világ számos országában eltérőek az ajándékozási szokások.