Ajándékozási szokások a világ minden tájáról

Szinte minden kultúrában szokás megajándékozni a szeretteinket karácsonykor. Nem mindenütt ugyanabban az időpontban ünneplik a karácsonyt, így az ajándékozás sem azokon a napon van, mint nálunk, de az ajándékozásnak már hagyománya van szerte a világon. Az ajándékozás terén is különböző szokások vannak érvényben. Azonban előfordulhat, hogy míg az egyik kultúrában udvarias gesztusnak számít egy-egy ajándék, addig egy másikban egyenesen sértésnek számít. Mutatjuk, hogy egyes kultúrában mit szokás ajándékozni és mi az, amivel vérig is sérthetjük a megajándékozottat.
Ajándékozási szokások a világ minden tájáról

Japán – a csomagolás számít

Ha egy japán ember kap ajándékot, nem csak egy kezével veszi azt el, hanem mindkét kezét használja. Jól tesszük, ha mi is így teszünk, ha ajándékot kapunk egy japán személytől. Ha megajándékoztuk az illetőt, ne figyeljük árgus szemekkel, hogy mikor bontja ki az ajándékot, mert ez náluk nem szokás. Majd otthon fogja ugyanis kinyitni az ajándékát. Lényeges, hogy szép csomagolásban kapja az ajándékot, mert nekik már a csomagolás is számít, és sokat elmond arról a személyről, akitől az ajándékot kapják.

Afrika – csakis jobb kézzel

Ha afrikai ismerősünket szeretnénk meglepni, mindig a jobb kezünkkel nyújtsuk át neki az ajándékot, amit vagy azonnal ki fog bontani, vagy ezt nem előttünk teszi majd meg. Afrikában nem csak karácsonykor adnak egymásnak ajándékot az emberek, hanem akár még egy temetés alkalmával is.

Egyiptom – ne csak karácsonykor lepjük meg

Egyiptomban nagyon gyakori az ajándékozás az emberek között. A tartós kapcsolatokban valóban nagyon sokszor kedveskednek egymásnak ajándékokkal. Ha van ebből az országban jó barátunk, vagy egy kedves kollégánk, akkor ne csak karácsonykor lepjük meg, hanem annyiszor, amennyiszer csak tudjuk.

Oroszország – csak vodkát ne

Ha van orosz barátunk, akkor tudhatjuk, hogy mennyire kedvelik az ajándékokat. Viszont kerüljük a drága ajándékot, mert ezzel csak megsértjük, azt hiszi majd, hogy le akarjuk kenyerezni. A sárga virágot hanyagoljuk, ha orosz barátunk van, mert az ilyen színű virágot csakis a temetésen fogadják szívesen. És a páros számú ajándékoktól is tartózkodjunk, mert azt sem tekintik jó ómennek. Mint ahogyan azt is sértőnek gondolják, ha egy üveg vodkát kapnak ajándékba.

Kína – csak óvatosan az ajándékozással

A kínaiak nagyon szerény emberek és nem igazán szeretnek idegenektől ajándékot elfogadni. Ha egy kínai barátunknak csak úgy spontán adunk egy ajándékot, ne lepődjünk meg, ha ő is meglep bennünket valamivel. Nem szeretnek „tartozni”, nem szeretnek csak úgy kapni és cserébe semmit sem adni.

Éles tárgyat soha ne ajándékozzunk kínai embernek, mert ez azt jelenti számukra, hogy a kapcsolatnak vége. A zsebkendő sem jó meglepetés, mert ez egyenértékű számukra a temetéssel és a sírással.

Franciaország – ízléses ajándék

Ha van francia barátunk, tisztában lehetünk azzal, hogy a franciák szeretik az ízléses és elegáns dolgokat. Ha buliba hívjuk meg az egyik francia barátunkat, biztos, hogy ajándékkal érkezik, még akkor is, ha külön megkértük, hogy ne hozzon semmit sem a partira. A franciák örülnek a csokoládénak, a pezsgőnek, a könyvnek és minden művészettel kapcsolatos ajándéknak.

Képek forrása: Pinterest

Kapcsolódó cikkek

Ajándékozási szokások a világ minden tájáról

Ajándékozási szokások a világ minden tájáról

Fejtörést okozhat, ha nem magyar embernek szeretnénk ajándékot adni, hiszen a világ számos országában eltérőek az ajándékozási szokások.

Karácsony a világ körül – dekorációk

Karácsony a világ körül – dekorációk

Karácsonykor minden országban más és más dekorációkat használnak. Mutatjuk is, melyek ezek!