Íme a legjobb magyar ginek, amiket érdemes megkóstolni

Igen, léteznek már magyar ginek is.
Íme a legjobb magyar ginek, amiket érdemes megkóstolni

Ki gondolná a Magyarországon készített alkoholokról, a pálinka és a sör után még akad valami, amiben van potenciál? Pedig van! A magyar ginek lassan, de biztosan a bárok kedvencei lesznek, és egyre többen és többen fedezik fel a különleges ízvilágú italokat külföldön is. Ha eddig még nem kóstoltad a magyar gineket, akkor vess egy pillantást erre a listára, mert hamarosan lehet, hogy a ginkészítésben is világbajnokok leszünk.

A gin eddig eléggé mostoha kategóriája volt az alkoholoknak. Magyarországon nincs meg a gin ivás kultúrája, de valami beindult néhány éve. Egyre több bár látta meg a lehetőséget ebben az égetett szeszben, amit a boróka tobozbogyójából készítenek, illetve ízesítenek. A ginhez sok más fűszert is adnak elkészítése során, de ízében erősen a boróka dominál. Magyarország pedig igazi boróka nagyhatalom, hiszen rengeteg helyen terem ez a kis bogyós gyümölcs, így a gin alapanyaga biztosított.

Egy is érdekesség: Trianon előtt rengeteg borókából készült alkoholt árultak az akkori Magyarország területén, aztán évtizedekre feledésbe merült ez az ital. Eddig! A 2019-es évben a gin újra visszatért, így akár már te is feldobhatod a nyári estéidet otthon egy finom gin tonikkal. Íme a legjobb magyar ginek, amikkel érdemes megismerkedni.

Opera Gin Budapest

2019-ben Újpesten kezdte meg az Első Magyar Gin Manufaktúra Zrt. a működését, ami egyben Magyarország első olyan szeszfőzdéje, amely kisipari technológiával csak a ginek előállítására szakosodott. Az Opera Gin Budapest készítője Dámosy Bálint diplomás főzőmester sokat járt külföldön (Németország, Anglia, Amerika), hogy a legnagyobbaktól lesse el a ginkészítés trükkjeit. Dámosy és társai a saját receptúrájuk alapján alakították ki a klasszikus ginjüket, ami London dry technológia alapján készül. Ez azt jelenti, hogy az alkoholba áztatott gyógynövényeket újra lepárolják, és a lepárlás után nem tesznek semmilyen ízfokozót, vagy cukrot az elegyhez. Minden Opera Gin Budapesthez a Kinkunsági Nemzeti Parkban termett borókát adják, de megtalálható még az összetevők között a koriandermag, a különböző gyökerek – amik az alkohol mély tónusait, földes ízvilágát adják. Két hungarikum is kerül a készítés során az üvegbe. Az első a mák, ami jól harmonizál a citromfűvel, és a korianderrel. A másik a levendula, ami megadja az alkohol virágosságát. Az Opera Gin Budapest egy klassszikus gin, amiben erősen érződik a citrusosság, így érdemes prémium kis üveges tonikkal fogyasztani, mert így fog dominálni a gin minden ízvilága a poharunkban.

Az Agárdi Pálinkafőzde több mint 15 éve van jelen a magyar pálinka piacon, aminek meghatározó szereplője, a legmagasabb minőséget képviselő párlatokat kínálja. A márka népszerű hungarikum, rangos magyar és nemzetközi versenyeken a nevével fémjelzett italokat már több mint 300 alkalommal díjazták. Ez jó kiinduló pontja a márka által elindított gin családnak, amiből már többfélét is megtalálhatsz a bárokban, és Agárdon, ahol készülnek ezek a különleges italok.

Agárdi Hungarian Dry Gin

A 2018-as év őszén debütált az Agárdi Pálinkafőzde saját ginje, ami Agárdi Hungarian Dry Gin névre hallgat, és ez csak az első volt a sorban a saját ginjeik között. Az Agárdi Hungarian Dry Gin 17 fajta gyógynövényt tartalmaz, amiben jellegzetes a boróka és levendulavirág, de a citrusos aromákat mesterien egészíti ki a hazai kamilla, levendula és aszalt gyümölcsök harmóniája. Az egyedi ízvilágú gint mellé még két igazi kuriózumot is kifejlesztett az Agárdi Pálinkafőzde.

Agárdi Gipsy Gin

A cigánymeggy pikáns gyümölcsössége, és a fűszerek intenzív egyvelege igazi frissítője lehet a nyári napok végének. Kóstoláskor érezni az italban a zamatos meggyet, de ott lapul a borókás ízvilág is. Az Agárdi Gipsy Gin önmagában is fogyasztható, de egy fanyar tonikkal is tökéletes választás.

Agárdi Chameleon Gin

Ez az ital tényleg olyan, mint a kaméleon, aki képes arra, hogy a megváltoztassa a bőre színét, amikor arra szükség van. Az Agárdi Sloe típusú ginben a borókás tónusok mellett ott lapul a citrusos ízvilág, és egy egyedi szín is, amit természetes virágokból nyernek. Ha ezt citrommal vagy tonikkal keverjük, akkor rögtön lila színt ad az egyébként átlátszó italnak. Ez a típusú gin a baráti társaságok kedvenc itala lehet, mert színváltó hatása miatt még a kezdő bármixereket is az égig emeli.

Kalumba Madagascar Spiced Gin

2018-ban izgalmas alkohol premier volt a Zwack Unicum Nyrt-nél is. A vállalat több évi termékfejlesztés után mutatta be a fűszeres és a citrusos frissességet kombináló Madagascar Spiced Ginjét. A magyar gyógy és fűszernövények hozzáadásával készülő italt a Kecskeméti Zwack Pálinka Manufaktúrában készítik, ahol többek között tölgyfahordóban, és aszalt füge ágyon érlelik. A világon elsőként feljegyzett kalumbagyökér is helyet kapott a párlatban, ami igazán különlegessé teszi ezt a gint.

Bár a Zwack gyár a világhírű Unicumjának gyártási összetevőit féltve őrzi, a fűszeres gin összetevőiről szívesen beszélt. A Kalumba összesen 17 féle Madagaszkárról és Afrika egyéb vidékeiről származó természetes gyógynövényt tartalmaz. A kalumbagyökér nevű összetevőt először 1671-ben említik Európában, és egy portugál kereskedőhajón érkezett. Ez az egzotikus gyógynövény jól kiegészíti a citromfű, kubebabors, szegfűszeg, szerencsendió, gyömbér, vanília, koriander és a természetes borókabogyó karakteres ízvilágát.

A cikkben szereplő italok megrendelők itt: iDrinks.hu

Aki pedig inkább a whiskyket szereti, annak ide érdemes ellátogatni, vagy itt körbenézni whiskys ajándékok terén. Skót whiskykről pedig itt olvashatsz.

Cikkünket kifejezetten 18 éven felüli olvasónknak ajánljuk.

Kapcsolódó cikkek