A meditáció különböző típusai

Sokféle meditáció létezik, de mi a különbség köztük?
A meditáció különböző típusai

Ez a cikk elmagyarázza a meditációs stílusok közötti különbségeket. A nyitott megfigyelő meditáció egy példa erre a gyakorlótípusra. Ennél a meditációs típusnál figyeljük az elménket, és megfigyeljük a benne zajló folyamatokat. A nyitott megfigyelő meditáció egy másfajta agyhullámot, az úgynevezett Theta EEG-t hozza létre, amely másodpercenként hat-nyolcszor fel és le megy. Ez a frekvencia számos meditációs stílusban, például a buddhista meditációban gyakori.

A mindfulness meditáció megköveteli, hogy teljes mértékben tudatában legyünk jelenlegi állapotunknak. Nem igényel különösebb időt; ehelyett a pillanatban való jelenlét következetes megszokását igényli. Sok spirituális gyakorlat megköveteli, hogy a meditáció során vizualizációt és hangokat használj. A kontemplatív meditáció ezzel szemben egy konkrét témára és annak lezárására összpontosít. Célja az élet mélyebb megértésének felébresztése. A mindfulness és a kontemplatív meditáció közötti különbség mindenki számára fontos, mivel a két stílus nagyon különbözik egymástól.

Akár az irányított, akár a nem irányított meditációt részesíted előnyben, van olyan gyakorlat, amelyik megfelel a számodra. Az irányított meditáció során egy tanár végigvezeti Önt a folyamaton. Az irányított meditáció kiváló választás kezdőknek, mivel nem követeli meg a világi javakról való lemondást. A legtöbb vezetett meditáció ugyanazt a formátumot követi. A tanár elmagyarázza, hogy mi történik az elmében a meditáció során, végigvezeti Önt a technikán, majd javaslatokat tesz arra, hogy miként illesztheti be a meditációt a mindennapi életébe.

A meditáció egyik formája, amely a békés elmén alapul. Bár az elme a felszínen izgatott, a felszín alatt teljesen nyugodt. A meditáció e típusát gyakorló emberek gyakran vonzódnak a szelídségéhez. Függetlenül attól, hogy hiszel-e az előnyeiben vagy sem, segíthet csökkenteni a stresszt az életedben. A szeretet-kedvesség meditáció például segít az embereknek abban, hogy több együttérzést érezzenek más emberek iránt.

A meditáció más formái a koncentrált figyelmet foglalják magukban. A mantra meditáció egy ilyen technika. Bár a meditáció egyszerű módjának tűnhet, mégis egy szóra, kifejezésre vagy tárgyra kell összpontosítani. Ebben a formában a fókuszált tárgy finom rezgéseire koncentrálsz, ami ösztönözheti a változást és növelheti a mások iránti együttérzést. Ez egy csodálatos módja a meditáció elkezdésének, és bárki végezheti.

A meditáció egy másik fajtája az úgynevezett mindfulness. Ez a technika megköveteli, hogy keresztbe tett lábbal ülj a földön vagy ülj egy kényelmes székben. Az ilyen típusú meditáció során a jelen pillanatra kell koncentrálnod, nem pedig a múltadra vagy a jövődre. Nem tartalmaz semmilyen különleges légzéstechnikát. Mindössze egy kényelmes ülőhelyzetre van szükséged. Koncentrálj a légzésre, és figyeld meg a felmerülő gondolatokat. Ha a gondolatok túlságosan elvonják a figyelmét, finoman irányítsa vissza a fókuszt a légzésre.

A meditációnak számos előnye van. A meditációnak számos fajtája létezik, a sétáló meditációtól a mantraalapú meditációig. Egyesek úgy döntenek, hogy ragaszkodnak egy stílushoz, míg mások több különböző stílust használnak. Mindegyiknek megvannak a maga előnyei. A meditáció segíthet az embereknek jobb egészséget és boldogabb életet elérni. Ha rendszeresen gyakoroljuk, még a kapcsolatainkat is javíthatja. Ha rendszeresen meditálsz, mélyebb boldogságot és közelséget élhetsz át a partnereddel. Próbáljon ki tehát egy vagy két meditációs stílust, és nézze meg, melyiket kedveli jobban.

Kapcsolódó cikkek

Gamescom 2024 Köln - érdemes kiutazni rá

Gamescom 2024 Köln - érdemes kiutazni rá

Újra lesz Gamescom, augusztus végén, Kölnben.

Így öltöztessük fel a mobilunkat!

Hogyan öltöztessük fel divatosan a mobilunkat?

A telefonok kiegészítőként is szolgálhatnak a ruhánk mellé.

Komárom-Esztergom megye látványosságai

Top 5 látnivaló Komárom-Esztergom megyében

Mit láthatunk Komárom- Esztergom megyében?