Svédországban jobban működik az oktatás?

Meglátogattunk Malmöben egy iskolát, hogy megnézzük, milyen a svéd oktatás.
Milyen a svéd oktatás? - skandináv oktatási rendszer, svédországi oktatás, svédországi iskola, magániskola

Malmö Videdal nevű városnegyedében vagyunk, itt található a Videdals-magániskola, ahová ha valaki belép, egyből otthonosan érzi magát. A bejárati ajtó mellett gyerekcipők sorakoznak.

„Ha a gyerekek leveszik a cipőjüket, sokkal kevesebbet kell takarítani.” – magyarázta az igazgató. „Az iskola nem koszolódik be olyan gyorsan, és nem olyan hangos.”

Svédországban a 9 osztályos általános iskolákban a szülők kapnak egy tanulási utalványt, gyerekenként és évenként átlag 9900 euró értékben. Ez a magán és az állami iskolákban egyaránt jár. Az iskola költségeit az állam vállalja, a felszerelési és az étkezési költségeket is beleértve.

A szociálisan hátrányos helyzetű és a bevándorló családokban élő gyerekek magasabb támogatást kapnak. Ezzel a hátrányokat próbálják kompenzálni, nyelvtanfolyammal vagy korrepetálással, például a házi feladatok elvégzésében.

Az egyenlő pénzügyi feltételek és az ugyanolyan tantervek ellenére a szülők és a tanulók körében is kedveltek a magániskolák. Ezek az iskolák az országos eredményteszteken sikeresebben szerepelnek. A magániskolák nyereségesek is lehetnek. Érdemes a pénzzel jól gazdálkodniuk.

A Videdals-magániskolában fontosnak tartják a családias légkört. Évfolyamonként csak egy osztály van, 16 gyerekkel. Mint minden magániskolában, nálunk is van napközi. A gyerekek életkora 2 és 15 éves közötti. A szülők a gyerekek születése után regisztrálhatnak. Egy hivatalos igazolás a felvétel egyetlen feltétele. „Szigorúan követjük a várólistát. Svédországban a szülőnek nem gazdagnak kell lennie, hanem aktívnak.

Még több oktatási hír a Gyakorolj.hu -n. Köszönjük a Családi magazin segítségét az írás elkészültében!

Kapcsolódó cikkek