Így segíti az aktív pihenőnap a fogyást

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a regeneráló pihenőnapok fontosságát, melyek közül több is kifejezetten segíti a fogyást. Mutatjuk, melyek ezek.
Így segíti az aktív pihenőnap a fogyást

Noha a legtöbben pontosan tudják, milyen fontos a regeneráló pihenőnapok beiktatása, azzal sokan nincsenek tisztában, hogy azok nem csupán a sérülések elkerülését, de a fogyást is segítik. Nem vitatjuk a keményebb edzések szükségességét, ám regenerációra már csak azért is szükség van, mivel ilyenkor történik az izomépítés.

Mit jelent pontosan az alacsony intenzitású edzés, regeneráló pihenőnap?

Az a alacsony intenzitású edzések nevükből adódóan azt a célt szolgálják, hogy azokon a napokon is átmozgassuk testünket, amikor kihagyjuk a keményebb edzést. Ilyen mozgásforma lehet a jóga, a dinamikus nyújtás, egy séta vagy egy lassú futás is. Ezek során mindenképp tartsuk szem előtt, hogy a cél nem önmagunk túlhajtása: ehelyett laza, kellemes tempóban űzzük a sportokat, hogy kellően felpezsdüljön a vérkeringésünk, de ne vesszen el a pihenés a pihenőnapunkból.

A regeneráló pihenőnap előnyei

Az alacsony intenzitású edzés hozzájárul a keményebb edzés utáni felépülést azáltal, hogy fokozza az izmok és szövetek véráramlását. A keringés felpörgetésével fontos tápanyagok (például aminosavak és oxigén) jut az izmokhoz, elősegítve azok regenerációját. Emellett elősegíti a sportolás közben felgyülemlett salakanyagok (például a hidrogénionok és a tejsav) kiürülését a szervezetből, amelyek izomkárosodáshoz és fáradtsághoz vezethetnek.

Ideális mozgásformák regeneráló pihenőnapokra

Tai chi

A tai chi egy könnyed mozdulatokból álló mozgásforma, ami csökkenti az ízületek terheltségét, ugyanakkor nagy hangsúlyt helyez a helyes légzésre is. Tökéletes mindazoknak, akik elsősorban a testi-lelki egészségmegőrzés miatt szeretnék beiktatni életükbe a testmozgást, emellett javítja a hajlékonyságot és az egyensúlyérzéket is.

Képaláírás: A jóga az egyik legjobb mozgásforma regeneráló pihenőnapokra (Fotó: Unsplash/Bruce_Mars

Jóga

A jóga nemcsak rugalmasságot ad, általa a helyes légzéstechnika és testkontroll is elsajátítható. Mindemellett elősegíti a véráramlást is, így regenerálva a sérült izomszöveteket. Ha úgy érzed a jóga és a tai chi nem a mozgásformád, a Coloré cikkében még több ötletet kaphatsz a regeneráló pihenőnapokat.

Kapcsolódó cikkek

Komárom-Esztergom megye látványosságai

Top 5 látnivaló Komárom-Esztergom megyében

Mit láthatunk Komárom- Esztergom megyében?

Milyen a svéd oktatás? - skandináv oktatási rendszer, svédországi oktatás, svédországi iskola, magániskola

Svédországban jobban működik az oktatás?

A szülőknek nem gazdagnak kell lenniük, hanem aktívnak.