Mire használjuk a különféle típusú acélokat?

A fémek családjának legnépszerűbbike az acél, ami egy vas és általában szén alapú ötvözet.
Mire használjuk a különféle típusú acélokat?

Alkalmaznak egyéb ötvözőanyagokat is annak érdekében, hogy megváltoztassák, alakítsák az acél valamelyik tulajdonságát a következők közül: a keménységét, a rugalmasságát, a hajlékonyságát, a szilárdságát, a hőállóságát, a savállóságát vagy a korróziómentességét. A fémötvözetek kialakításában kulcsszerepe van az extrém magas hőmérsékletnek, ami különleges kemencék segítségével hoznak létre. Különféle minőségi csoportok alakultak ki az acélgyártási eljárás milyensége, gondossága szerint, de persze a vegyi összetétel, az alkalmazott dezoxidálási módszer, a szövetszerkezet és a felhasználási mód is meghatározó.

Életünk során rengetegszer találkozunk acéltermékekkel, hiszen egy valóban nagyon tartós, és az élet számos területén jól felhasználható anyagról van szó. A fémipar, a gépgyártás, az autógyártás, a vegyipar, a gyógyszeripar, de egyéb más mellett még az űrkutatásban is felhasznált alapanyagról van szó. A ritka és különleges gyártási folyamatot igénylő termékek szakértője a lengyel a Virgamet, az alábbiakban erre hozunk példákat.

A felületi edzéssel elérhető, hogy a mag megfelelően alakítható maradjon, miközben egy kemény és kopásálló felület képződik rajta, így a nagy külső nyomást is elbírja, ezért nevezik sokszor a fogaskerekek acéljának.

A nagy ellenálló képességű, szilárd maggal rendelkező típus, megmunkálható, hegeszthető és vágható is, ideális fogaskeréknek és csapágy vagy szerszámacélnak, különösen jól bírja a nagy terhelést.

Kisebb vezérműtengelyek, fogaskerekek, orsókhoz, akár 30 milliméter átmérőjű darabokhoz tervezett vágható, jól megmunkálható acél a 16MNCR5.

Különleges, többek közt repülőgépacélként, repülőgép alkatrészekhez használt a következő típus, amiről beszélünk, ez magas és változó terheléshez alkalmas, a mag pedig nagy teherbírású és plaszticitású a nikkeltartalomnak köszönhetően.

Mezőgazdasági járművek, gépjárművek alkatrészeihez alkalmas a következő, 20NiCrMo2-2 nevű acéltípus, ami huzalok, tengelyek, csapágyak megfelelő alapanyaga, tehát ideális nagy teherbírású alkatrészekhez, változó terhelésre ez a félkész állapotában is erős és kemény magszilárdságú szénötvözet.

A 18CrNiMo7-6 ötvözött acél nagyobb méretekhez és nagyobb terheléshez, nagy nyomás alatti munkához, változó sebebességgel, speciális csapágyakhoz, tengelyekhez, csavarokhoz és fogaskerekekhez.


Kapcsolódó cikkek

Szálcement a modern építészetben

Szálcement a modern építészetben

Az alábbi cikkben azzal foglalkozunk részletesebben, hogy a szálcement a modern építészetben manapság minek köszönheti egyre nagyobb népszerűségét.

DIY projektek, amivel feldobhatod a lakást

DIY projektek, amivel feldobhatod a lakást

Szívesen barkácsolnál? Érdekelnek a DIY projektek? Szerezd be a fúrógépet vagy a lemezcsavart egy webshopból, és láss munkához! Részletek a cikkben!

A napelem inverter működéséről bővebben: mit kell tudni vásárlás előtt?

A napelem inverter működéséről bővebben: mit kell tudni vásárlás előtt?

A napelem rendszer olyan befektetés, amely hosszú távon tud csak megtérülni. A napelemek egyre jobban elterjednek, de fontos tudni, hogy pontosan miként működnek ezek a rendszerek.