A leggyakoribb kérdések a klíma fűtéssel kapcsolatban

Szabad klímával fűteni?
A leggyakoribb kérdések a klíma fűtéssel kapcsolatban

A klímával fűtés az utóbbi időben egyre nagyobb szerepet (és hírverést) kap, nem véletlenül: ha jó a klímánk fűtésre (akár kiegészítésre), akkor miért ne használjuk? Avagy, ha lehetséges jól fűteni klímával, miért van még egy (jó pár) fűtőtest otthon, hogy lefedjék ezt a feladatkört? Tényleg minden klíma alkalmas a fűtésre? Nem fogyaszt elképesztően sokat az elektromos fűtés bármilyen formája?

Az alábbi cikkben igyekszünk megválaszolni a legfontosabb kérdéseket.

Jó a klímám fűtésre?

Könnyen lehet, hogy egyáltalán nem. Bár a hőmérsékletet minden klímán fel lehet tornázni elég magasra, a Klímaszakáruház szerint nem mindig egyszerű tájékozódni a rengeteg klíma márka között. És a márkákon belül sem lesz minden klíma jó a fűtésre. Alapvetően a drágább, erősebb modellek lesznek igazán jó fűtésre, főleg, ha belegondolunk, hogy a fűtés nemcsak napi fél, 1 vagy 2 órás igénybevételt igényel, hanem akár egész naposat (és éjszakásat). Emellett ne felejtsük el, hogy bár igen kellemetlen, ha nyári hőségben elromlik a klímánk, ez nem összemérhető azzal, ha ez mínusz 10-ben történik meg.

Van olyan klíma, amely igazán jó fűt?

Igen, létezik ilyen. Egyes klímák képesek az egész lakást felfűteni. Egyesek szerint ez lehet a jövő: ahogy már említettük, ennél helygazdaságosabb módszert nem tudunk elképzelni jelenleg és az elektromosság egyre nagyobb teret hódít a fűtési rendszerek között is. Azt azonban fontos kijelenteni, hogy az elektromos fűtés nem működik igazán jól olyan otthonokban, amelyek nem igazán jól szigeteltek.

Minden klíma alkalmas a fűtésre?

Valamilyen kiegészítő funkcióra igen, de ne hagyatkozzunk az olcsó (és / vagy ismeretlen márkanevű) modellekre, ha az egész lakást fel akarjuk fűteni.

Nem fogyaszt túl sokat az elektromos fűtés?

Az elektromos technológia óriási fejlődésen ment (és megy) át a legutóbbi időkben (gondoljunk csak bele, hány elektromos autót láttunk az utakon 10 évvel ezelőtt). Nem minden elektromos fűtési technológia azonos, és valóban léteznek igen sokat fogyasztó rendszerek. Fontos az is, hogy milyen jellegű lakást akarunk felfűteni: egy huzatos, régi, nagyszüleink korából ránk maradt fa ablakos házat ne próbáljuk meg elektromossággal felfűteni: ez rendkívül drága és nem túl hatékony megoldási kísérlet lesz.

Ha kizárólag a fűtés költségét nézzük, egy már telepített gázos rendszer használata általában olcsóbbra jön ki, mint az elektromos fűtését. Ha azt nézzük, hogy mennyibe (nemcsak pénz, de idő és energia) kerül a gázos rendszer telepítése és milyen veszélyei vannak, új építésű otthonokba az elektromosság könnyen lehet, hogy anyagilag is jobban megéri hosszabb távon.

Ha pedig környezettudatossági és megújuló forrásokon gondolkodunk (igen, a napelemekre gondolunk elsősorban), az elektromos fűtés esetén megvan az esély, hogy egy befektetés után ingyen lesz a fűtés otthonunkban.

Kapcsolódó cikkek

A nyílászáró csere jótékony hatásai - Komfort, biztonság és energiahatékonyság

A nyílászáró csere jótékony hatásai - Komfort, biztonság és energiahatékonyság

Az ablakok tulajdonképpen otthonunk szemei, amelyek segítenek a külvilággal való kapcsolódásban és lehetővé teszik a természetes fény beáramlását otthonunkba.

Nappali és konyha egy légtérben

Nappali és konyha egy légtérben

A zsúfoltság érzete nélkül létrehozhatjuk a tökéletes stílust.