A méret igenis lényeges! – Legalábbis a szőnyegek világában

Ahhoz, hogy jól vásároljunk szőnyeget, néhány dologra nagyobb figyelmet kell szentelni, ilyen például a méret.
A méret igenis lényeges! – Legalábbis a szőnyegek világában

Talán azt mondanunk sem kell, hogy egy kisebb lakásba hatalmas szőnyeget választani nem a legszerencsésebb gondolat, és nem csak azért mert nem fér el. Amikor vásárlása adjuk a fejünket, először is azt gondoljuk át, hogy hova kerül majd a szőnyeg, hiszen ez nagyban befolyásolja a választandó típust.

A nappalinkban általában a nagyméretű szőnyeg érvényesül igazán, ezek a típusok ugyanis mintegy összefogják a bútorokat, egységessé teszik a képet. Szerencsésebb úgy választani, hogy a bútorok a szőnyegen álljanak, de ha nem találunk ekkora darabot, akkor az is mutatós lehet, ha csak a fotelek és a kanapé közötti részt fogja össze. Természetesen nem mindegy, hogy milyen anyagot választunk, a puhább, süppedősebb nagyon kényelmes lehet, de kisgyerekes családoknak példéul nem ajánlott. Ha elég nagy a nappali alapterülete, arra is figyelhetünk, hogy a szőnyeg szélei 40-50 centire legyenek a faltól, ez rendezettebbé teszi az összhatást – de nyilvánvalóan csak abban az esetben, ha középen vannak a berendezési tárgyak.

Anyagválasztás tekintetében az olyan helyiségek, mint a konyha és az előszoba, némileg más jellegű szőnyeget kíván meg. Itt a strapabíróbb változatok tudnak érvényesülni, szó szerint azok, amik jobban bírják a gyűrődést. Méretüket tekintve a helyiség a meghatározó, alapvetően viszont a futók jobban mutatnak, szabadon hagyva a burkolatot is. Amennyiben étkezőbe keresünk szőnyeget, azt az asztal méretéhez érdemes alakítani, célszerű olyan darabot választani, ami a székeken is bőven túlnyúlik. Ezt értsük úgy, hogy a kihúzott székek sem billegnek,mert véget ért a szőnyeg, hanem kényelmesen elférnek rajta.

Szerző: Galambos Dániel
Fotó: Illusztráció/Unsplash

Kapcsolódó cikkek

Minták a lakberendezésben

Színre színt, mintára mintát!

Nem a kártyajátékok szabályait akarjuk megreformálni, csak az aktuális lakberendezési divatnak hódolunk.

4 csíranövény, amit érdemes kipróbálnod!

4 csíranövény, amit érdemes kipróbálnod!

A brokkoli csíra és a retek csíra is népszerű manapság.

Mire jó a páraelszívó?

Mire jó a páraelszívó?

Ezért érdemes páraelszívót beszereltetni.