Miért éri meg az elektromos fűtés?

Az utóbbi években egyre tudatosabbá váltak a fogyasztók a szokásaikkal összefüggésben, így ma már sokakban felmerül az igény is az alternatív fűtési megoldásokra.
Ezért éri meg az elektromos fűtés

Érdeklődök is akadnak bőven, akikben még nem érett meg az elhatározás, de egy esetleges váltás lehetőségei fontolgatva megismerkednének a működőképes opciókkal. Ezeknek a folyamatoknak a hátterében különféle okok állnak, hiszen egyesek a fenntarthatóságra törekednek, míg mások szeretnének lefaragni a kiadásaikból. Akárhogy is legyen, az elektromos fűtéssel kapcsolatban még ma is sok tévhit létezik.

Mi alapján hasonlítsunk?

Akadnak olyan szempontok, amiknek segítségével kicsit könnyebb átlátnunk a helyzetet. Természetesen nagyon fontos, hogy milyen lakásba keresünk fűtést. Ez azt jelenti, hogy számít a belmagasság, a szigetelés, na és persze az otthonunk állapota is, így tehát a lakás paraméterei mellett a ház lehetőségeivel is számolnunk kell. Fontos továbbá az is, hogy milyen anyagi lehetőségeink vannak, mekkora ráfordítható összegből szeretnénk a fűtési rendszert beépíttetni.

Az egyik legnagyobb probléma az elektromos fűtés támadói szerint, hogy milyen költségeket ró ránk, ha ezt a megoldást választjuk az otthonunk felmelegítéséhez. Érvként azt szokás felhozni tehát, hogy az elektromos fűtés drága, míg a gázfűtés olcsó, de legalábbis olcsóbb. Fontos különbség viszont, hogy melyik milyen hatásfokon működik, mert amit kevesen vesznek számításba ilyenkor, az nem más, hogy a gázfűtés a szezonnak csak minimális részében van maximális terhelésnek kitéve, így a hatásfoka alapvetően elmarad az elektromos fűtésével szemben. Arról nem is beszélve, ha megújuló energiaforrásként a napenergia mellett tesszük le a voksunkat, ezzel ugyanis minimalizálhatjuk a költségeinket, akár a nullára redukálva. Mindezek mellett azt is fontos átgondolni, hogy vannak helyzetek, amikor elég egy szimpla kazáncsere, mert egy korszerűtlen darab modernebb eszközzel történő leváltása is kellően takarékos megoldást nyújthat.

Mik az előnyök?

A teljes képhez az is hozzátartozik, hogy az elektromos fűtés beszerelése, telepítése jóval kisebb összegből is megoldható, mint a gázfűtésé. Szintén pozitívum, hogy karbantartásra gyakorlatilag nem lesz szükségünk az elektromos fűtési rendszerünk mellett, ellenben a gázfűtés használata minden évben ellenőrzést igényel, a karbantartásról nem is szólva. Azoknak, akiknek fontos a környezetvédelem, az is mérvadó lehet, hogy a fosszilis energiaforrást kiiktatva, akár teljeskörűen is fenntartható a rendszer a megújuló energia segítségével.

Kapcsolódó cikkek

Ezekre a dolgokra figyelj, kis fürdőszoba berendezésénél!

Ezekre a dolgokra figyelj, kis fürdőszoba berendezésénél!

Cikkünkből a kis fürdőszoba berendezéséhez kapsz néhány nagyon hasznos tanácsot!

Minták a lakberendezésben

Színre színt, mintára mintát!

Nem a kártyajátékok szabályait akarjuk megreformálni, csak az aktuális lakberendezési divatnak hódolunk.