Nyugdíj előtakarékosság: tippek szakértőktől

A személyes preferenciáinknak megfelelő nyugdíj előtakarékosság megválasztása a legfontosabb lépés az időskori anyagi biztonságunk megteremtésében.
Nyugdíj előtakarékosság: tippek szakértőktől

Sajnos még mindig sokan nem fektetnek kellő hangsúlyt erre a kérdésre, noha a szakemberek már régóta figyelmeztetnek az ebben rejlő veszélyekre. Hazánkban ugyanis már jó ideje úgynevezett felosztó-kirovó rendszer működik, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a mindenkori nyugdíjak kifizetése az aktív dolgozók járulékaiból és adóiból történik. Ám a demográfiai változások következtében ez a struktúra mind nagyobb kihívásokkal néz szembe. Ennek a legfőbb oka a korfa elöregedésében, illetve a várható élettartam folyamatos emelkedésében keresendő. E kettő együttesen azt eredményezi, miszerint egyre kevesebb befizetőnek kell majd a növekvő mértékű nyugellátást finanszíroznia. További komoly problémát jelent az is, hogy az egészségügy is ennek a társadalombiztosítási rendszernek a része, így nem is igényel különösebb magyarázatot, hogy ez hosszú távon nem lesz fenntartható.

A Grantis nyugdíj előtakarékosság szakértői éppen emiatt felhívják a figyelmet arra, hogy a jelenleg megszokott életszínvonal jó eséllyel csak egy megfelelő öngondoskodási forma segítségével lesz fenntartható passzív éveink alatt. Tudniillik hosszú távon nem csupán a nyugellátás reálértékének csökkenésével kell majd számolnunk, de szinte biztosra vehet a korhatár további emelése is. A dilemmát azonban nem is az okozza, miszerint szükséges-e valamilyen megtakarítási módozat, sokkal inkább az a kérdés, hogy a piacon elérhető megannyi ajánlat közül mely szempontok alapján válasszunk.

Nyugdíj előtakarékosság: milyen lehetőségek állnak a rendelkezésünkre?

A kínálat ugyanis hatalmas, ami egyfelől örömteli, hiszen így szinte minden igényre létezik egy optimális megoldás, ám emellett a választék nagyban megnehezíti a döntésünket. Hazánkban ma három olyan időskori öngondoskodási forma érhető el, amire igénybe vehetünk állami támogatást, méghozzá adójóváírás formájában. Az önkéntes nyugdíjpénztár, a nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ), illetve a nyugdíjbiztosítás, Ezt a közös pontot leszámítva ugyanakkor az egyes konstrukciók jelentősen eltérnek egymástól, mind struktúra, mind pedig a költségek, illetve az elérhető hozam tekintetében. Hogy a pénztári, a banki, vagy épp a biztosítói megoldással járunk a legjobban, az számtalan tényezőtől függ, melyeket egytől egyig vizsgálnunk kell a biztos siker érdekében. Azonban kellő tapasztalat hiányában ez nem egyszerű feladat és arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy egy hibás döntéssel az időskori anyagi biztonságunk is veszélybe kerülhet. Ezért mielőtt valamilyen nyugdíj előtakarékosság mellett határoznánk, feltétlen kérjük ki hozzáértő tanácsait is,

Milyen szempontok szerint válasszunk?

Az első és egyben legfontosabb lépés céljaink pontos meghatározása. Itt rengeteget nyom a latban az anyagi helyzetünk és a nyugdíjig hátralévő idő, ám kardinális pontosan behatárolni azt is, milyen eredményeket szeretnénk elérni. Érdemes különösen nagy hangsúlyt fektetni a rendszeres befizetések kérdésére, hiszen a nyugdíj előtakarékosság legfőbb ereje a rendszerességben és a hosszú távú megtakarításban rejlik. Azonban ne kövessük el azt a hibát, miszerint csak az aktuális élethelyzetünket vesszük figyelembe, próbáljunk meg előre tervezni. Ha például a közeljövőben ingatlant vásárolnánk, vagy épp családot alapítanánk, akkor az az összeg, ami ma nem jelent problémát, lehet, hogy pár év múlva már komoly terhet okoz. Lényeges szempont az is, mekkora a kockázattűrő képességünk, illetve rendelkezünk-e pénzügyi ismeretekkel. Ez utóbbi alapjaiban határozza meg azt is, aktívan kívánjuk-e majd kezelni befektetéseinket. Ezeknek a kérdéseknek a megválaszolása már közelebb visz a végső döntéshez, hiszen ezen jellemzők nagyban befolyásolják, melyik konstrukció az ideális számunkra. Ám ahhoz, hogy végül a legoptimálisabb módozat mellett tegyük le a voksunkat, azok egyéb tulajdonságait is górcső alá kell venni.

Így segít egy szakértő a nyugdíj előtakarékosság megválasztásában

Ehhez azonban már több éves tapasztalatra és az elsőre jelentéktelennek tűnő tényezők ismeretére is szükség van. Tudniillik a szolgáltatók kínálatában száznál is több ajánlat érhető el, melyek ránézésre gyakorta alig különböznek. Ráadásul sokszor az objektív mérőszámok sem jelentenek elégséges kiindulópontot, hiszen a költségek, a hozamok, vagy épp a hozzáférhetőség tekintetében komoly eltérések tapasztalhatók. Emellett figyelembe kell venni az egyes kiegészítő szolgáltatások elérhetőségét, valamint az sem elhanyagolható, mekkora kedvezmények szerezhetők és azokhoz milyen feltételeknek kell teljesülnie. Egy független pénzügyi szakértő tippjei így döntő befolyással bírhatnak a nyugdíj előtakarékosság megválasztása során. Mindamellett arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy a specialista segítségére nem csak a szerződés megkötéséig számíthatunk, hanem azt követően is bátran támaszkodhatunk a tanácsadásokra.

Kapcsolódó cikkek

Nyugdíj előtakarékosság: tippek szakértőktől

Nyugdíj előtakarékosság: tippek szakértőktől

A személyes preferenciáinknak megfelelő nyugdíj előtakarékosság megválasztása a legfontosabb lépés az időskori anyagi biztonságunk megteremtésében.