Minden, amit tudni akartál a csókról

Mit árul el a csókunk? Mit mond a kapcsolatról? A pszichológus, könyvíró csókkutató, Wolfgang Krüger könyvéből kiderül.
Minden, amit tudni akartál a csókról

A csók igazán aktív tevékenység: 150 izom kapcsolódik be akkor, amikor csókolunk – ezekből 34 is az arcizmokhoz tartozik! A vérnyomásunk emelkedik, a szív gyorsabban ver. Egy intenzív csókolózással akár 7 kiló kalóriát is égethetünk percenként! Ugyanekkor egy csomó örömhormon termelődik, így például oxytocin, szerotonin és dopamin is! Az immunrendszert is stimulálja az, hogy a baktériumok és vírusok bennünk vannak addig, amíg meg nem kapjuk az ellenanyagot is társunktól.

Miért is csókolózunk?

Ősi szokás, az bizonyos. Egy Indiából származó szanszkrit írás már utal rá, de ez nem százszázalékos bizonyosság. Különféle elméletek vannak rá, miszerint az anyák szájukból adták az újszülötteknek az ételt és ez a folyamat a szeretet érzését jelenti. Illetve másik forrás szerint az állatvilágból az ismerkedés szokása alakult át csókká.

Ma is megismerhetjük egymást egy csók által: különösen a hölgyek tudják egy szempillantás alatt eldönteni a férfi csókjából, hogy passzolnak egymáshoz vagy nem. Természetesen azért a férfiak is ráéreznek erre, csak lehet, hogy nekik több idő kell. Egy csók teljesen feltárja a másik fél karakterét. Feltárja a szociális kompetenciát – vagyis hogy a másik ember jól fogadja-e. Ahhoz, hogy megérezzük, hogy mire van szüksége a másiknak csók közben, szenvedélyes ego kell. Egy csók közben az adok-fogadok mindig meghatározó. A két fél közül általában egyik kicsit hangsúlyosabb. Azonban empatikusnak kell lenni és nem lehetünk önzőek sem.

Mit árul el a kapcsolatról a csók?

Egy frissen összejött pár sokat nevet és állandóan csókolóznak. Ez az összetartozás kifejezése. A csókolózás intenzív kifejezése a testi kapcsolatnak, intenzívebb, mint a szex, intenzívebb, mint akár egy orgazmus.

A csókolózásnál minden érzékszerv bekapcsolódik: látás, hallás, ízlelés, szaglás, tapintás. A szájon van négyzetcentiméterenként a legtöbb szenzoros sejt, ezért a csókolózáskor akár elveszthetjük teljesen az eszünket az erotikus ingerléstől.

Milyen az igazi jó csók?

Az alaprecept: A jó csók olyan, mint egy melódia, szenvedélyes nyelven íródott. Tartalmaz valami újat, valami meglepőt, valami izgalmas újat. Előfordulhat, hogy hirtelen ütemet váltunk: gyorsabban sokszor csókolunk, nyelvünkkel térképezzük fel a másik ajkát, vagy egyszer, hosszabban csókolunk, ahogy megszoktuk azt.

Tehát minél régebbi a kapcsolat, annál rövidebb a csók?

Sajnos igen. A csók az első, ami szokássá válik, amikor együtt élnek a partnerek. Úgy lehet ez ellen tenni, ha tudatosan ébresztjük fel a szenvedélyes csókolózást. Három-négy-öt percig csókolózzanak a párok, úgy, ahogy kapcsolatuk hajnalán. Természetesen a közelség vágya és a vágy arra, hogy megcsókoljuk a másikat alapfeltétel ehhez, anélkül nem megy!

A szexnél ez másképp van?

Teljesen. Ha szeretnék, bárkivel lefeküdhetek, ráadásul még élvezhetem is, még akkor is, ha a másik nem szeret engem. De a csókolózás feltételezi a szimpátiát a másik felé.

Tehát a szexet túl-, a csókolózást pedig alábecsüljük?

Sajnos igen, Kb. 10.000 szexuálterapeuta könyv van, és kb. 200 könyv szól a csókolózásról. Arról, hogy mennyire fontos lenne... Talán ez volna a mércéje egy kapcsolatnak... Ám a szőnyeg alá sepert téma sajnos. Akárcsak az ölelés. Ez is túlságosan alá van becsülve.

Amit mindenkinek csak tanácsolni tudok:

Rendszeresen csókolózzatok, hosszan és intenzíven – de természetesen csak akkor, ha a másik fél is akarja!

Kapcsolódó cikkek

Avokádó, a gasztrovilág sztárja

Az avokádó diadalmenete

A cikkben az avokádóról lesz szó.

Fontos tudnivalók a fehéraranyról

Fontos tudnivalók a fehéraranyról

A fehérarany ékszereket gyakran keverik az ezüstből készül társaikkal.