Így készítsd fel a szobanövényeket a nyaralásra!

Az elmúlt hetekben berobbant a nyár és ezzel együtt elkezdődött a hosszabb vagy rövidebb ideig tartó nyaralások időszaka is. Ez az időszak próbára teheti az addig rendszeresen gondozott szobanövényeinket, különösen akkor, ha nem tudunk megkérni senkit sem, hogy viselje a gondjukat.
Így készítsd fel a szobanövényeket a nyaralásra!

Ha van egy kedves szomszéd, aki vállalja, hogy távollétünkben gondoskodik a növényeinkről, akkor lényegesen egyszerűbb a helyzet, elég csak a megfelelő utasításokkal ellátni az öntözésre vonatkozóan, így elkerülhető az alul és a túlöntözés is.

De mi a teendő akkor, ha nem tudunk segítséget kérni, ugyanakkor néhány napnál hosszabb pihenést tervezünk? Cikkünk további részében ehhez adunk néhány ötletet!

A szobanövények nyaralásra történő felkészítése során elsősorban az elegendő fény valamint nedvesség biztosítására kell törekednünk. Távollétünkben gyakran besötétítjük a lakást, a fényigényesebb szobanövények számára azonban ez problémát jelent.

Megoldásként a tűzvédelmi előírásokat is figyelembe véve, elhelyezhetjük őket a társasház folyosóján, van a teraszon illetve balkonon. Arra azonban ügyeljünk, hogy a tűző nap, még a fényigényesebb fajokban is kárt tehet, ezért célszerű árnyékolóval védeni őket.

A szabadba kihelyezett növényeket magassági sorrendben (kisebbek előre, magasabbak hátra) rendezzük el. Az öntözés pótlása ennél már kicsit nehezebb feladat, de erre is vannak házi praktikák.

Fontos, hogy semmi esetre se zúdítsunk a növényeinkre előre egy heti öntözővizet, mert ezzel csak eláztatjuk a földjüket és gyökérrothadás alakulhat ki, vagy egyszerűen csak átfolyik a víz a virágföldön és nem hasznosul.

A szárazságtűrő szobanövényeket, a szokásos mennyiséggel öntözzük meg az utazás előtt, más teendőnk nincs velük. A vízigényes fajok számára a kertészeti üzletekben kapható, vagy házilag barkácsolt önöntöző rendszerek biztosíthatják az elegendő nedvességet.

A legegyszerűbb házi megoldás, ha egy PET palackot megtöltünk vízzel, rácsavarjuk a kupakját, melyre előzőleg néhány kisebb lyukat fúrtunk és a kupakkal lefelé a földbe dugjuk. Akár bolti, akár saját készítésű önöntöző rendszert használunk, utazás előtt tapasztaljuk ki, mennyi vízre van szüksége a növényeinknek.

Bízunk benne, hogy sikerült néhány hasznos tippet adnunk a szobanövények gondozásához. További ötleteink a Stilusneked.hu weboldalon olvashatók!

Kapcsolódó cikkek

Így készítsd fel a szobanövényeket a nyaralásra!

Így készítsd fel a szobanövényeket a nyaralásra!

A nyaralást megelőzően érdemes felkészíteni a szobanövényeket a távollétünkre. Összefoglaltuk hogyan!

Madárbarát kert kialakítása egyszerűen!

Madárbarát kert kialakítása egyszerűen!

A madárbarát kert kialakításával sokat segíthetünk a madaraknak, és megajándékozhatjuk magunkat a megfigyelés örömével.

Miért lényeges a szolártakaró használata?

Miért lényeges a szolártakaró használata?

A medencék tisztán tartása vagy a benne lévő víz megfelelő hőfokon tartása alapvetően nem egyszerű feladat, azonban a szolártakaróval gyerekjáték lesz ezeknek a problémáknak a megoldása.