Így neveld a karácsonyi kaktuszt, hogy sok virággal örvendeztessen meg!

Az eredetileg Brazíliában őshonos karácsonyi kaktusz, régóta ismert és kedvelt növénye a hobbikertészeknek. Nem véletlenül, mivel rendkívül látványos virágai, a szürke, komor, késő őszi és téli időszakban pompáznak.
Így neveld a karácsonyi kaktuszt, hogy sok virággal örvendeztessen meg!

Bár karácsonyi kaktusznak nevezik, esetében nem a klasszikus tüskékkel teli, szúrós dísznövényre kell gondolni, szárait szártagok alkotják, a szárak először felfelé állnak, majd később csüngők lesznek, ahogy sokasodnak a szártagok. Ezeken nyílnak a rózsaszín, lila, fehér, piros vagy narancssárga virágok.

Ez a színpompás növény, a mikulásvirághoz hasonlóan, a karácsonyi időszak egyik jellegzetes növénye, és tökéletes a nappaliba a karácsonyi dekoráció részeként is. Ahhoz, hogy az októbertől-márciusig terjedő időszakban a karácsonyi kaktusz virágokkal örvendeztessen meg, nyáron kissé mostohán kell bánni vele. Lássuk, mit is jelent ez!

A szobanövények jó része a tavaszi nyári időszakban, több vizet és tápoldatot igényel, mint ősszel és télen, nem így a karácsonyi kaktusz. Ahhoz, hogy télen virágokat hozzon, nyáron csak nagyon ritkán kell öntözni, a tápoldatozás pedig teljesen elhagyható.

A karácsonyi kaktusz kényes a melegre, valamint a cserép forgatására és helyének változtatására is. A fűtési szezon, a számunkra kellemes 20 °C feletti meleg levegő a virágzás ellensége. Az ideális hőmérséklet a virágzáshoz 15-20 °C között van, e felett gyakori, hogy a karácsonyi kaktusz ledobja a még ki nem nyílt virágait, bimbóit.

Ősszel tehát egy világos, nem túl meleg helyet kell keresni a karácsonyi kaktusz számára, ahol később már nem bolygatjuk. Öntözni továbbra is mértékkel kell a nyári vízmennyiségnél kicsit több vízzel és gyakorisággal. Ősszel el lehet kezdeni a heti egyszeri tápoldatozást is.

A túlöntözés könnyen a növény vesztét okozhatja. Ha a levelek színe sárgás lesz, valamint puhává vállnak az a túlöntözés csalhatatlan jele. A karácsonyi kaktusz öntözése során az a legjobb, ha a két öntözés között hagyjuk kicsit kiszáradni a földjét.

A karácsonyi kaktuszt elég 2-3 évente átültetni, a friss, jó szerkezetű talaj is segíthet ösztönözni a virágzást. Szaporítani tavasszal lehet, a leválasztott szártagok lazább szerkezetű földben való meggyökereztetésével.

Kapcsolódó cikkek

Gamescom 2024 Köln - érdemes kiutazni rá

Gamescom 2024 Köln - érdemes kiutazni rá

Újra lesz Gamescom, augusztus végén, Kölnben.

Milyen a svéd oktatás? - skandináv oktatási rendszer, svédországi oktatás, svédországi iskola, magániskola

Svédországban jobban működik az oktatás?

A szülőknek nem gazdagnak kell lenniük, hanem aktívnak.