Hogyan termeszthetünk édesburgonyát az otthoni kertben?

Az édesburgonya egy népszerű házikerti növény, amely sokféle éghajlaton termeszthető. Jól fejlődik a kert meleg, napos részén, és étkezési és dekorációs célokra egyaránt termeszthető. Kiváló talajtakaró ágyásokba és teraszos ültetőkbe is.
Hogyan termeszthetünk édesburgonyát az otthoni kertben?

A legjobb időpont az édesburgonya termesztésének megkezdésére a házikertben a tavasz. Termesztheti őket boltban vásárolt kis növényekként, vagy kezdheti el termesztésüket csemetékkel - az érett édesburgonyából kihajtott hajtásokkal.

Az édesburgonya ültetését egy előkészített, agyagos talajból készült ágyásba kezdje, amelyet magas foszfortartalmú folyékony műtrágyával dúsított. Alaposan öntözze meg a talajt, majd terítse rá a csiperkéket. Fontos megjegyezni, hogy ezek a növények érzékenyek a hidegre, ezért késő tavasszal, körülbelül egy hónappal az utolsó fagy után kell elültetni őket.

Ültesse a csemetéket sorokba vagy halmokba, és törje le az alsó leveleket, hogy csak a tetejük maradjon meg. A halmokat vagy sorokat egymástól kb. 3 láb távolságra helyezze el, hogy a szőlő növekedni tudjon.

Öntözze a palántákat, amíg a környező föld nedves nem lesz, majd szükség esetén rendszeresen öntözze tovább. Amint a palánták jól megtelepedtek, fokozatosan csökkentheti az öntözést. Ha olyan területen él, ahol forró a nyár, akkor az öntözési ütemtervet ennek megfelelően kell módosítani.

Készítse elő a talajt az ültetéshez a nagyobb kövek eltávolításával és sok szerves anyag hozzáadásával. Ha szeretné, a talajt alacsony nitrogéntartalmú műtrágyával is dúsíthatja. Ez segíteni fogja a palánták hatékonyabb gyökeresedését, és növelni fogja a levelek számát.

Ültetés előtt 1-2 hétig tegye ki a palántákat szűrt napfénynek a szabadban. Ez arra ösztönzi őket, hogy több levelet hozzanak, és segít megelőzni a korpásodást is, amely egy talajban terjedő gomba, amely károsíthatja az édesburgonyát.

Ha a burgonyacsemeték készen állnak az ültetésre, helyezze őket az előkészített talajba úgy, hogy a gyökerek lefelé mutassanak. Laza, jó vízelvezetésű talajra van szükségük ahhoz, hogy nagy gumókat képezzenek.

Ültesse el a csipeteket egy meleg, borult napon, amikor a talaj hőmérséklete körülbelül 60 Fahrenheit-fok. Az ültetés után folyékony műtrágyát adhat a talajhoz, de ügyeljen arra, hogy olyan műtrágyát használjon, amelynek alacsony a nitrogéntartalma.

Akkor takarítsuk be, amikor a levelek és a szárak sárgulnak, vagy az ültetéstől számított körülbelül 100 nap múlva. A növénynek el kell érnie a maximális magasságát, és fel lehet emelni, de kerülje a friss gumók zúzódását, mivel azok érzékenyek és könnyen megzúzódnak.

A betakarítás után pácolja be az édesburgonyát, hogy édes maradjon, és egy második héjat kapjon, amely megvédi a karcolásoktól. Ez segít abban is, hogy hosszabb ideig friss maradjon.

Miután betakarította az édesburgonyát, fontos, hogy megtanulja, hogyan kell pácolni, mielőtt télire tárolja. Ez biztosítja, hogy ugyanolyan jó íze lesz, mint amikor először kihúzta a földből.

Kapcsolódó cikkek

Miért lényeges a szolártakaró használata?

Miért lényeges a szolártakaró használata?

A medencék tisztán tartása vagy a benne lévő víz megfelelő hőfokon tartása alapvetően nem egyszerű feladat, azonban a szolártakaróval gyerekjáték lesz ezeknek a problémáknak a megoldása.

Madárbarát kert kialakítása egyszerűen!

Madárbarát kert kialakítása egyszerűen!

A madárbarát kert kialakításával sokat segíthetünk a madaraknak, és megajándékozhatjuk magunkat a megfigyelés örömével.

Hogyan termeszthetünk édesburgonyát az otthoni kertben?

Hogyan termeszthetünk édesburgonyát az otthoni kertben?

Az édesburgonya egy népszerű házikerti növény, amely sokféle éghajlaton termeszthető.