A legnépszerűbb rozé bortípusok

Míg a vörösborhoz ugyanabból a szőlőfajtából származó szőlőt kell használni, mint a rozéhoz, a folyamat a rozénál sokkal másabb.
A legnépszerűbb rozé bortípusok

Míg a vörösborok erjedése a héjon hagyott héjjal történik, addig a rozé borok sokkal kíméletesebb erjedési folyamaton mennek keresztül. Ez megőrzi a finom aromákat. A legtöbb rozébort a préselés után azonnal palackozzák, hogy megőrizzék lágy, gyümölcsös jellegét. Ha egy könnyű rózsaszín bort keres egy partira, fontolja meg egy pohár McAuley-t.

A száraz és az édes rozénak hűséges követői vannak. Ezek a borok általában gyümölcsösek, élénk savakkal és egy csipetnyi virágossággal. Gyakran alacsony alkoholtartalmúak, és színük a halvány rózsaszíntől a mély fuszkáig terjedhet. Nagyszerűek az édesszájúak számára! Találhatunk rozékat földes vagy gyógynövényes jegyekkel is. Ha nem tudja, melyik rozébortípus illik önhöz, olvasson tovább, hogy többet megtudjon erről a népszerű fajtáról.

A rozébort különböző szőlőfajtákból készítik. Két fajtája van: a saignee és a direkt préselt rozé. Mindkét módszer a szőlőhéjat használja fel a rozébor előállításához. A saignee eljárással készült rozék azonban általában sötétebbek és erősebbek. Ez a rozé egy kicsit drágább is, mint a társa. Ha azonban nem biztos benne, hogy mit keres, érdemes megkóstolni néhány különböző fajtát.

A rozébor az elmúlt évtizedben nagy népszerűségnek örvendett. De már sokkal régebb óta létezik. Valójában az első feljegyzett rozéból készült bort a görög Massilia kolóniában készítették i. e. 600-ban. Később a rómaiak hozták el saját testes vörösborukat, de a halvány rózsaszín Provincia Romana borok egészen a középkorig népszerűek maradtak. A rómaiak számos mai fajtát, köztük a Merlot-t, a Sauvignon Blanc-t és a Cabernet Sauvignon-t vezették be.

Bár e típusok némelyike jelentősen különbözik a többitől, számos közös jellemzőjük van. Függetlenül attól, hogy honnan származnak, a rozéborok kiválóan illenek az ételekhez. A halvány portugál rozé jól párosul kecskesajttal, az olasz rozé pedig tökéletesen illik a friss salátákhoz. Grillezett húsokkal is jól párosítható. Általánosságban elmondható, hogy a rozé sokoldalú bor, amely szinte bármilyen ételhez illik.

A rozéborok sokféle stílusban és fajtában léteznek. Kaphatóak csendes, pezsgő, édes és száraz fajták. A halvány rózsaszíntől a mély fuszkáig terjednek. Hogy melyiket választja, az alkalomtól függ. A tökéletes rozébortípus az alkalomtól és az Ön ízlésétől függ. Egy klasszikus, finom rozébor jó választás egy különleges vacsorához a házastársával, de egy rozébor minden alkalomra jó választás.

Ha egy olcsó és ízletes palack bort keres az ünnep megünneplésére, akkor érdemes megfontolni az Abbazia Moscato Rose Dolce bort. Ez a nem szüreti olasz pezsgő a legjobb választás mindenkinek, aki egy romantikus estére vágyik. A Sangiovese szőlőfajta frissítő, savas ízt biztosít. Finom, rózsaszín színe sokoldalú borrá teszi, amely számos ételhez jól párosítható.

Kapcsolódó cikkek

Útmutató ipari mosogatógép választásához

Útmutató ipari mosogatógép választásához

Ez lehet az ideális megoldás a vendéglátóhelyek számára.

Melltartó, köntös, női alsó - Tchibo webáruház

Melltartó, köntös, női alsó

A Tchibo webáruház heti ajánlatából válogattunk.