Ha fontos a család, okosan válassz munkahelyet

A család fontosságát nem kell hangsúlyozni és azt sem, mennyivel jobban megy a munka, ha egy békés és támogató közeg vár minket otthon. Sőt, egy ideálisan megválasztott munkahely még javíthat is a családi idillen.
Ha fontos a család, okosan választ munkahelyet

A cikket a Spaces és a Regus irodaközpontok (IWG Group) támogatták.

A család fontosságát nem kell hangsúlyozni és azt sem, mennyivel jobban megy a munka, ha egy békés és támogató közeg vár minket otthon. Sőt, egy ideálisan megválasztott munkahely még javíthat is a családi idillen.

Család vagy munka? Nehéz erre a kérdésre válaszolni azon túl, hogy „is-is”. A munkahelyünk nagyon könnyen tönkre teheti a családi életünket, de, ha okosan választunk munkahelyet, nem befolyásolja az otthoni létet, sőt, még akár javíthat is rajta. De melyek azok a tényezők, amelyekre nagyon oda kell figyelni?

Sok munka

A legtöbben a munka mennyiségét nevezik meg, mint elszakító tényezőt. A munkahelyen annyi a feladat, hogy sokszor órákig nem elérhető az anyuka/apuka, rosszabb esetben bent kell maradnia, még rosszabb esetben hazaviszi a munkát. Húzza meg a határt, legalábbis azt, ahol még megéri bevállalni plusz feladatot, de a család szentsége sem sérül. Ha ezen a határon túllép, nincs az a pénz vagy prémium, ami pótolná az elveszített időt. A hétvége kiemelten fontos ebből a szempontból.

Ingázás

A sok feladat mellett szintén káros hatással lehet a családi életre, ha az illető messze dolgozik a lakhelyétől és a bejárás miatt akár több – családdal is tölthető – órát veszít el a napjaiból. Némileg be lehet pótolni az értékes perceket, például, ha reggel elvisszük iskolába a gyermekünket, vagy a munkába a párunkat, esetleg még haza is hozzuk őket. De az az ideális, ha nincs nagy távolság a munkahely és az otthonunk között. Ezt nehéz megoldani, ha valaki nem a maga ura, de, ha saját vállalkozása van, ma már könnyen talál olyan szolgáltatót, akitől a lakhelye közelben tud irodát bérelni.

Stressz

Azt gondoljuk, a stresszt „letesszük” a munkahely kijáratánál és másnap felvesszük ugyanott, de ez nem igaz. A napközbeni feszültség előjöhet otthon egy-egy reakcióban, megnyilvánulásban, legyen szó a gyerek rossz iskolai jegyéről vagy csak szimplán a fogkrémes tubus kupakjáról. Érdemes a napi sportot munka utánra hagyni, hogy ott eresszük ki a gőzt, de van, akinek egy nagy séta is segít, hogy nyugodtabban térjen haza.

Rossz feltételek

Ha nem megfelelő a fizetés, kibírhatatlan kollégákkal vagyunk körbevéve, az iroda legzsúfoltabb van az asztalunk, mind-mind olyan tényezők lehetnek, amelyek önmagukban nem feltétlenül rontják el az ember napját, de, ha összeérnek, azt eredményezhetik, hogy a munkavállaló hazaérve akarva-akaratlanul mindenféle konfliktust, vitát, kellemetlen helyzetet elkerül. Így aztán úgy szakadhat el a családtól, hogy a közelükben van.

Saját vállalkozás

Bizony, nem mindig szerencsés, ha a magunk urai vagyunk, hisz a felelősség is a miénk. A fenti okok közül többet ki tud zárni az ember, ha a munka végén el tudja engedni más vállalkozását, de a saját üzlet esetében ez szinte lehetetlen. Ebben az esetben figyeljen jobban oda a részletekre, optimalizálja a költségeket például úgy, hogy csak azt és annyit használ, amire feltétlenül szüksége van, olyan helyen bérel irodát, ahonnan akár ebédre is hazaugorhat.

Kapcsolódó cikkek

Mit kell tudni egy traktor használata előtt?

Mit kell tudni egy traktor használata előtt?

A mezőgazdaságban, mindegy, hogy kis vagy nagy területről van szó, mindig jó szolgálatot tehet egy traktor.

80 milliós festmény

Rippl-Rónai festménye 80 millióért kelt el

Rippl - Rónai festménye több tízmillióért kelt el.