Kötelezettségeink székhelyszolgáltatás igénybevételekor

Egy cég alapításakor át kell gondolnunk, hogy mégis hol legyen a cégünk székhelye.
Kötelezettségeink székhelyszolgáltatás igénybevételekor

Vállalkozni nem könnyű, de nem is olyan nehéz, ha a megfelelő szolgáltatásokat vesszük igénybe. Amikor valaki saját vállalkozást hoz létre, saját céget alapít, akkor eldöntheti, hogy az adott cég székhelye a saját otthona lesz, vagy a székhelyszolgáltató által biztosított iroda, ingatlan. Ez utóbbi szolgáltatás kiválasztásakor, megbízási szerződésben szükséges rögzíteni, hogy a megbízó az adott szolgáltatással bízta meg az adott szolgáltatót.

A székhelyszolgáltatás hasznos

A cég alapításakor, vagy egy vállalkozás beindításakor nagyon át kell gondolnunk, hogy mégis hol legyen a cégünk székhelye. Ha olyan jellegű a vállalkozásunk, amit a saját otthonunkban nem lehet végezni, hanem ehhez egy telephely szükséges, akkor nem tudunk naphosszat otthon tartózkodni, hogy az adóhatóság által küldött hivatalos leveleket átvegyük, vagy éppen fogadjuk az adóhatóságot. A székhelyszolgáltatók éppen azért alakultak, hogy egy gonddal kevesebbel kelljen foglalkoznunk, hiszen ők biztosítani tudják a helyszínt és a cég működésével kapcsolatos feladatok elvégzésének egy részét is átvállalják. Ehhez csak egy megbízási szerződésre van szükség, és természetesen a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál egy bejelentésre, hogy az adott szolgáltatást igénybe vettük.

Néhány kötelezettség a székhelyszolgáltatás igénybevételekor

Amikor sikerült eldöntenünk, hogy székhelyszolgáltatást kívánunk igénybe venni, akkor néhány kötelezettségnek is eleget kell tenni, hogy aztán minden gördülékenyen haladjon. Fentebb már említésre került, hogy a Nemzeti Adó - és Vámhivatalnál bejelentési kötelezettségünk van, ha székhelyszolgáltatást szeretnénk igénybe venni. Nyomtatványt szükséges kitölteni. Egyéni vállalkozóknak és cégbejegyzésre kötelezett adózónak más - más nyomtatványt kell ezzel kapcsolatban kitölteni.

A nyomtatványon fel kell tüntetni többek között a székhelyszolgáltató elnevezését, a székhelyszolgáltató székhelyét, a székhelyszolgáltató adószámát, a székhelyszolgáltatási jogviszony (megbízás) kezdő időpontját, és a székhelyszolgáltatási jogviszony (megbízás) befejező időpontját, amennyiben a szerződés meghatározott időre szól.

Mennyi időnk van a bejelentésre?

Amennyiben székhelyszolgáltatást vettünk igénybe, akkor a bejelentési kötelezettséget tekintve más-más határidők állnak rendelkezésre, ha egyéni vállalkozók vagyunk, vagy ha céget alapítunk. A vállalkozás alapítását a cégbíróságon kell bejegyeztetni, ezt követően 15 napunk van arra, hogy a székhelyszolgáltatás igénybevételéről is nyilatkozzunk. Egyéni vállalkozás esetén, viszont akkor van szükség a székhelyszolgáltatásról is nyilatkozatot tenni, amikor bejelentésre kerül a vállalkozás. Már működő vállalkozás esetében a bejelentést a változást követő 15 napon belül kell megtennünk.

Logosz cégcsoport

A Logosz cégcsoport többek között székhelyszolgáltatással is foglalkozik, de a szolgáltatásaik körébe tartozik még a cégalapítás, a cégmódosítás, a cég adásvétel, a bélyegzőkészítés is hazánkban már 19 különböző irodában.

Kapcsolódó cikkek

Éttermet vagy kávézót nyitna? Így vágjon bele!

Éttermet vagy kávézót nyitna? Így vágjon bele!

Étterem vagy kávéház nyitásakor szükség van nagyteljesítményű konyhai gépekre! Keresse webáruházunkat a nagykonyhai mosogatógépek forgalmazása kapcsán!

Kötelezettségeink székhelyszolgáltatás igénybevételekor

Kötelezettségeink székhelyszolgáltatás igénybevételekor

Egy cég alapításakor át kell gondolnunk, hogy mégis hol legyen a cégünk székhelye.

5 nagyszerű tipp a pályázatíráshoz

5 nagyszerű tipp a pályázatíráshoz

Ha ezekre ügyelsz, jelentősen növeled a siker esélyét.