A jelen és a jövő orvosi rendelői

Az idő pénz! Az egészségnek ára van! Hogyan spórolhatunk? Mi a jövő útja az egészségügyben?
A jelen és a jövő orvosi rendelői - online orvos, telemedicina, online doktor

Manapság már nem ritka, hogy sokan egyaránt látogatják a hagyományos orvosi rendelőket és az online orvosi konzultáció lehetőségével is élnek. Utóbbit egyelőre leginkább elfoglalt, időhiányban szenvedő, ám jól kereső páciensek szokták igénybe venni, mert a legtöbb ilyen jellegű szolgáltatásnak ára van. Viszont időt és utazást is spórolhatunk, amennyiben lehetőségünk van egyszerűbb problémákat egy videókonzultáció vagy akár egy online vizit segítségével megoldani.

A jövőben valószínűleg szükségszerűen átalakul majd az egészségügyi szolgáltatások rendszere, az ésszerűsítéshez, a gazdaságossághoz, a jó időzítéshez elengedhetetlenül kiszervezésre kerülnek bizonyos tevékenységek az online térbe.

Online orvosi konzultáció

Online orvosi konzultációra már ma is van lehetőség, a legelterjedtebb formája a telefonos forródrót, a chat, a videó konzultáció. Általában egyszerűbb, illetve kevésbé súlyos esetekben, műtét utáni lábadozás idején kaphatunk javaslatot, eligazítást, tanácsokat vagy e-receptet a konzultáció során.

A pandémia rávilágított arra, hogy ez a módszer nemcsak hasznos, de szükséges is lehet, ha más módon nincs lehetőség egy egészségügyi szolgáltatást igénybe venni. Természetesen sok esetben nem helyettesítheti a személyes orvos-beteg találkozást, de a technológia fejlődésével talán egyre több területen lesz alkalmazható az online orvosi konzultáció.

Befektetés önmagunkba

Az egészség megőrzése sokkal gazdaságosabb, mint a betegség kezelése. A jövőben várhatóan és remélhetőleg ez a fajta tudatosság erősödik majd. A páciensek egyre inkább fogyasztóvá válnak, akik a tünetek kezelése helyett egészségük fenntartását menedzselik majd, szerencsére az orvosi konzultáció során már napjainkban is van lehetőség igénybe venni preventív tanácsadást.

Ha mindez áthelyeződik az online térbe, kevesebb rendelőre lesz szükség, így ezek fenntartása kevesebb pénzbe kerül. Ha az emberek egészségesek maradnak, a kórházi ellátást is kevesebben veszik igénybe. Online orvosi oldalakról, tájékoztatókból már ma is sok tudatosabb magatartásra ösztönző ismeretre tehetünk szert.

Robotok az egészségügyben

Az orvosi robotika alkalmazása bár egyrészt a jövőbe mutat, de már a jelenben is találkozhatunk vívmányaival. A diagnosztizáló eszközöktől kezdve az „intelligens” művégtagokig mindenre van már példa. A műtéteknél, vizsgálatoknál használatos műszerek olykor kiváltják egy ember munkáját, bár kétségtelen, hogy egyelőre nem olyan mértékben, mint mondjuk az autóiparban.

A humanoid robotok elterjedésével azonban nem látszik távolinak az az idő, amikor az időseket és a betegeket már nem feltétlenül hús-vér ápolónők látják majd el. Ezek a robotok feladataikon túl akár még beszélgethetnek is a páciensekkel, mindig türelmesen mosolyogva. Digitális asszisztensek veszik majd fel az adatainkat, akik kiválthatják valódi emberek munkáját, illetve hiánypótló szerepük lehet válsághelyzetben.

Összegzés

Az orvostudomány olyan magaslatokba fejlődött a 21. században, hogy digitális orvosi rendelőkben virtuális konzultációkat folytatnak, és természetes, hogy online vizit zajlik a saját lakásunkban. Egészségesnek maradni minden szempontból jobban megéri, ehhez pedig sok segítséget kapunk az online térben vagy akár egy telefonos applikáció letöltésével is.

Kapcsolódó cikkek

Milyen a svéd oktatás? - skandináv oktatási rendszer, svédországi oktatás, svédországi iskola, magániskola

Svédországban jobban működik az oktatás?

A szülőknek nem gazdagnak kell lenniük, hanem aktívnak.

Komárom-Esztergom megye látványosságai

Top 5 látnivaló Komárom-Esztergom megyében

Mit láthatunk Komárom- Esztergom megyében?

Avokádó, a gasztrovilág sztárja

Az avokádó diadalmenete

A cikkben az avokádóról lesz szó.