Miben különböznek egymástól az egyes gyógytorna kezelések?

Manapság már számos lehetőségünk van kigyógyulni a különböző ortopédiai betegségekből. Legyen szó krónikus hátfájásról, esetleg protézis tornáról, illetve teniszkönyökről, mindenre létezik egyfajta gyógytorna kezelés. Kevesen vannak azonban tisztában azzal, hogy miben is különböznek egymástól ezek a gyakorlatsorok. Cikkünkben erre kerestünk meg a választ, hogy mindenki tisztába kerülhessen a gyógytornák fajtáival kapcsolatban.
Miben különböznek egymástól az egyes gyógytorna kezelések?

Gyógytorna állapotfelmérés

Az első és legfontosabb a megfelelő kezelés kiválasztása előtt, hogy egy teljes állapotfelmérést végeztessünk. Ez az egyik legfontosabb eleme, hogy a szakember hatékony gyakorlatsort alkothasson meg a számunkra. A vizsgálat által kiderül a probléma oka, így teljes képet kaphatunk arról, hogy mi vár ránk a későbbiekben. A célzott kérdések által pedig még mélyebbre tudunk nyúlni azzal kapcsolatban, hogy miért is alakult ki a betegség. Ennek során tudnunk kell a választ arra, hogy milyen területen is érezzük a sajgást, illetve, hogy mekkora annak kiterjedése. A fájdalom ráadásul sokféle lehet, így nem árt átgondolni, hogy egy nyilalló, egy lüktető, esetleg szúró érzésről van-e szó.

Milyen gyógytorna kezelések léteznek?

Manapság szinte minden területre létezik valamilyen kezelés, amivel hatásosan gyógyíthatóak a betegségek. Az olyan budapesti rendelők, mint például a Gyógytornászom (06305050503, 1027 Budapest, Vitéz u. 9.) több különböző kezelést is vállalnak. Ide tartozik például az állkapocs ízületi, a bokasérülés utáni, a lumbágó, a nyakfájdalmat célzó és a befagyott váll gyógytorna egyaránt. Mindegyik típus más-más területen hatásos, emiatt szükséges az előzetes vizsgálat, hogy kiderüljön, melyikre is van pontosan szükség. Az egyes kezeléseken belül is vannak eltérő lehetőségek, mint például a ficammal kapcsolatos esetekben. Más gyógytorna javasolt sérülés, ficam és rándulás kapcsán is, így a bokát célzó gyakorlatok sokrétűek lehetnek. Ebben az esetben ráadásul rendkívül fontos az óvatosság és a fokozatosság, hiszen semmi esetre sem terhelhetjük meg a sérült lábat.

A gyógytorna ajánlott továbbá derékfájdalom esetén, ami az ülőmunkából fakad. A keveset mozgók esetében sokkal több a gerincet ért terhelés, amin javítani szükséges, ha nem szeretnénk gyorsan kialakuló fájdalmat. A monitor előtt töltött órák hatására nemcsak a hát és a derék károsodhat, hanem a nyak és a tartás is egyaránt.

Létezik továbbá senior torna, ahol már az idősebb korosztályt célozzák meg. Emellett a klinikákon végeznek strechinget, sportrehabilitációt és manuálterápiát egyaránt. A sportot űzők esetében sokszor van szükség szakember segítségére, hiszen a sok aktívan töltött óra is negatív hatással lehet az egyes testrészekre. A speciálisan rájuk szabott gyógytorna azonban nem mindenkinek hatásos. Amennyiben az izmok nyújtására van szükség, a streching jó választás lehet. A manuálterápia pedig a gerinc környéki izmok problémái esetében nyújthat hatékony segítséget.

Az aktív kezelések nagy részénél már akár pár alkalom után is érezhető a változás. Mindegy, hogy melyik területről van szó, sokkal rugalmasabbak lesznek az izmok, sokkal teljesebb életet élhetünk a mindennapok során. A gyógytornához azonban mindenképpen szükség van szakemberre, aki megmutatja a számunkra, hogy melyik gyakorlatsor mire is való. Az egyes feladatokat ugyanis akár otthon is végezhetjük, ezzel megelőzve a későbbi sérüléseket és problémákat.

Milyen hatásai vannak egy gyógytornának?

Egy tapasztalattal rendelkező szakember segítségével csökkenthetjük a mozgásszervi fájdalmakat, akár a vállról, akár a derékról, akár a hátról van szó. A gyógytorna nemcsak testileg, hanem lelkileg is megerősíthet bennünket, hiszen képesek leszünk kezelni a fájdalmat.

Ami pedig az izomegyensúlyt illeti, javulást érhetünk el, ha rendszeresen elvégezzük a gyógytornász által mutatott gyakorlatsorokat. Ennek hatására ráadásul megelőzhető a csontritkulás, hiszen megnöveljük a csont sűrűségét, illetve erősítjük az izmokat és a csontokat egyaránt.

Kapcsolódó cikkek

Milyen a svéd oktatás? - skandináv oktatási rendszer, svédországi oktatás, svédországi iskola, magániskola

Svédországban jobban működik az oktatás?

A szülőknek nem gazdagnak kell lenniük, hanem aktívnak.

Gamescom 2024 Köln - érdemes kiutazni rá

Gamescom 2024 Köln - érdemes kiutazni rá

Újra lesz Gamescom, augusztus végén, Kölnben.

Avokádó, a gasztrovilág sztárja

Az avokádó diadalmenete

A cikkben az avokádóról lesz szó.