Kézügyesség fejlesztő játékok már a legkisebbeknek is

A népszerű mondás, miszerint a gyerekek játszva tanulnak a leghatékonyabban, abszolút megállja a helyét a hétköznapokban is. A kézügyesség fejlesztő játék okos megválasztásával pedig szülőként is sokat tehetünk azért, hogy a család szeme fénye az önfeledt játék pillanataiban észrevétlenül fejlődjön.
Kézügyesség fejlesztő játékok már a legkisebbeknek is

Már az első naptól kezdve jó szolgálatot tesznek

Sokan úgy gondolják, az újszülött babák szempontjából a kézügyesség fejlesztő játékok még nem relevánsak – ez azonban nincs így. A gyerekágy fölé függesztett színes, mozgó, esetleg zenélő figurák fejlesztik a kicsik koncentrációját, segítenek megismerni a világot, többek között például a távolság felismerésében játszanak nagy szerepet. A kicsik egy idő után a kezüket nyújtogatva akarják elérni ezeket a mókás, színes plüssöket. A csörgők szintén sokban fejlesztik a kicsik kézügyességét, hiszen azt rázogatva tulajdonképpen magát a fogás képességét gyakorolják.

Az igazi nagyágyú: a matatófal

Manapság a kézügyesség fejlesztő játékék kategóriájában az úgynevezett matatófal számít a legtrendibb szupersztárnak – és mi ezen cseppet sem csodálkozunk. A szóban forgó eszköz egy olyan praktikus felület, amelyre különféle, babáknak roppant érdekes holmi van stabilan felhelyezve. Cipőfűző, kábelek, különféle tapintású textilek, gombok, régi telefon és hasonló izgalmas hétköznapi dolgok kerülnek fel a falra. Ha a szóban forgó játék beszerzése a cél, két lehetőség áll előttünk nyitva: megvesszük a boltban vagy magunk készítjük el azt. Ez utóbbi megoldás kifejezetten izgalmas kihívást jelent a DIY szerelmeseinek.

Ez is nagyban fejleszti a gyerek finommotorikáját

A gyerekek imádnak gyurmázni. Használjuk ki ezt a fantasztikus tulajdonságukat, és készítsünk közösen sógyurmát! Egyrészt ez olcsóbb, mintha vásárolnánk, másrészt pedig már maga az alapanyagok összegyúrása is nagyban fejleszti a gyerkőc kézügyességét. Az interneten számos remek receptet lehet találni a témában, így a sógyurma elkészítése valóban fillérekbe kerül. Az pedig igazán már csak hab a tortán, hogy a gyerekek finommotorikai képessége mellett, a fantáziájuk is nagyban fejlődik a gyurmázás során.

Kapcsolódó cikkek