Mit kell tudni egy traktor használata előtt?

A mezőgazdaságban, mindegy, hogy kis vagy nagy területről van szó, mindig jó szolgálatot tehet egy traktor. A haszongépjármű tulajdonképpen vontatóként szolgál, hiszen ehhez csatlakoztatva például forgóboronát vagy éppen mulcsozót, szinte minden földdel kapcsolatos munkát elvégezhetünk. Emellett gyakran alkalmazzák vontatásra, mozgatásra, illetve szállításra egyaránt. Ebben a cikkben eláruljuk, hogy mit kell tudni egy traktor használata előtt.
Mit kell tudni egy traktor használata előtt?

Mire jó egy traktor?

A mezőgazdasági gép fő előnye, hogy nagy a teherbírása és még a durva, sáros földeken is jól lehet vele haladni. Mindezt azért, mert a gyártók nagy méretű, makro bordázattal látják el a kerekeket, mindezt a kimagasló motorteljesítmény kombinációjával. A traktorok rendeltetésük szerint lehetnek: kerti traktorok, univerzális, eszközhordozó, szántóföldi céltraktorok. Mindegyiket más-más terepen érdemes bevetni, hogy maximálisan ki tudjuk őket használni.

A manapság kapható változatokat főként földművelésre használják, így boronáláshoz, műtrágya mozgatáshoz és szóráshoz, ültetéshez, valamint szántáshoz veszik elő őket. Emellett alkalmas gyepápolásra, nagyobb ültetvények gondozására, de persze bozótos irtására is. A mezőgazdasági vontatókhoz minden esetben egy eszközt szükséges csatlakoztatni, csak így válik megfelelő munkaeszközzé. Egy ekével például könnyen elvégezhető az őszi talajművelés.

A traktorok típusai

A Novara webáruházban kapható fajták között többfélét is találhatunk, amelyek alkalmasak arra, hogy az otthoni gazdaságunkat működtetni tudjuk. Típusai szerint megkülönböztethetjük őket például rendeltetés szerint. Ide tartoznak az eszközhordó traktorok, a mezőgazdasági változatok, valamint az univerzális kivitelek, amelyek minden funkcióra alkalmasak.

Másik típus a járószerkezet fajtája szerinti, ahol beszélhetünk például a gumikerekes és a hevederes traktorokról egyaránt. A leggyakrabban előforduló modell a klasszikus gumikerekes, amely erős meghajtással rendelkezik, így bármilyen tereppel könnyedén elbír.

Mit érdemes tudni traktor vásárlás előtt?

Az egyik legfontosabb, hogy gondoljuk át, mire használjuk majd az eszközt. Ez azért lényeges, mert így meghatározhatjuk, hogy milyen teljesítményű gépre lesz szükségünk. A vásárláskor ne csak a motort tekintsük meg, hiszen a különféle feladatokhoz használni kell majd a TLT-t, amelynek teljesítménye nem ugyanaz, mint a motoré. Az összehasonlításkor ne felejtsük el megnézni a TLT fordulatszámát, valamint a lóerőt.

Az sem mindegy persze, hogy milyen körülmények között akarjuk majd használni a traktorokat. A dízelmotor mindig erős és megbízható traktorokat eredményez. Fontos tudni, hogy ezeknek a gépeknek azonban jóval magasabb lehet a javítási költsége, ha valamilyen meghibásodás éri azt. Nem mehetünk el szó nélkül amellett sem, hogy a hideg időben történő használat során mindenképpen szükség lesz plusz üzemanyagra, valamint előmelegítésre. Ezeket a szerkezeteket nem árt valamilyen fedett, esetleg fűtött helyen tárolni, így a téli időszakban sem okozhat problémát elővenni és munkába állítani. Ami viszont a benzineseket illeti, jobban bírják az alacsony hőmérsékletet, javításuk pedig lényegesen egyszerűbb és olcsóbb.

Amennyiben előre tudjuk, hogy szükség lesz a gépre hideg időben is, akkor a legjobb megoldás a zárt kabinos változat, amely megvédi a használót az időjárási viszontagságoktól. Télen jól tud jönni a fűtött tér, nyáron pedig a hűsítő légkondi. Nyitott mezőgazdasági gépeknél mindenképpen vegyük figyelembe a biztonságot, hiszen itt nagyobb az esélye az esetleges sérülésnek.

A kényelem és a rendelkezésre álló hely

A vásárlást befolyásolhatja, hogy fontosnak tartjuk-e a kényelmet. Ha nem akarunk egész nap egy kemény ülésben tölteni a munkaidőt, akkor próbáljuk ki, hogy az adott típusnak az ülése mennyire kényelmes. Emellett nem árt figyelembe venni a kezelőrendszer elrendezését, hogy az mennyire egyszerű, megkönnyíti-e a gép irányítását, vagy inkább hátráltatja azt.

Traktor vételnél viszont nem elhanyagolható szempont az sem, hogy otthon hol tudjuk majd tárolni. A teljesítmény mellett tehát a fizikai méretek sem utolsóak, nagyon fontos előzetesen megnézni, hogy van-e tárolásra alkalmas hely, valamint maga az eszköz elfér-e a kertben. Egy olyan traktor, amivel nehéz mozogni, mert túl nagy, hosszabb távon nem könnyíti meg a munkát.

Kapcsolódó cikkek

Használt traktor vásárlás lépései és tanácsok

Használt traktor vásárlás lépései és tanácsok

Sok szempontból ideális lehet egy használt traktor megvásárlása, ennek költségek szempontjából is számos előnye van, és ha megbízható helyről vásárolunk, akkor nagyon jól járhatunk egy használt traktorral is.

Mit kell tudni egy traktor használata előtt?

Mit kell tudni egy traktor használata előtt?

A mezőgazdaságban, mindegy, hogy kis vagy nagy területről van szó, mindig jó szolgálatot tehet egy traktor.