Mik a használt laptop előnyei?

Elmagyarázzuk a fürdőkád görbét és a zsanér törést is.
Mik a használt laptop előnyei?

Való igaz, hogy egy jó használt laptopnak alapvetően számos előnye van, ám ehhez nem árt az esetleges vásárlási műveletet teljes tudatossággal megtervezni és kivitelezni. Ez egy új áru cikk esetén többnyire nem igényel akkora körültekintést, a használt piacon ugyanakkor sosem lehetünk elég óvatosak.

A Hogyan válasszunk és vásároljunk használt laptopot? című cikkünkben már minden lehetséges részletre kiterjedően megvizsgáltuk, hogy pontosan milyen kritériumok szerint ajánlott belevágni az ideális használt notebook kiválasztásába, most pedig arról beszélünk majd, hogy konkrétan milyen előnyökkel is járnak a használt laptopok. Előnyeik pedig vannak ám bőséggel.

Olcsó(bba)n, jobbat!

A használt notebookok súlyponti erénye, hogy egy alig használt, újszerű és teljesen hibátlan felső kategóriás laptop általában lényegesen olcsóbb, mint egy olyan vadonatúj notebook, ami specifikációit tekintve inkább a középkategóriás megoldásokat hivatott erősíteni. Persze érdemes mindennek utánajárni, a tapasztalatlan vevő ugyanis hajlamos az alacsonyabb árszabás reményében megfontolatlan, esetleg elkapkodott döntéseket hozni, végeredményben pedig alaposan mellényúlni. Megbízható forrásból vásárolva ugyanakkor ez a rizikó jelentősen csökkenthető, kellő körültekintéssel pedig gyakorlatilag a nullára redukálható. Fontos megjegyezni, hogy nem utolsó sorban az is mérvadó lehet, hogy mivel a használt piacon a kinézett modellhez lényegesen kedvezőbb áron juthatunk hozzá, így egyéni ízlés szerint a fennmaradó deficitet akár arra is fordíthatjuk, hogy gyorsabb és nagyobb háttértárat, esetleg több memóriát rakjunk újdonsült laptopunkba. Így pedig nagyjából ugyanazon vételárért vagy kevesebb pénzért végül jobb konfigurációt kaphatunk, mintha az adott összeget egy vadonatúj laptopba invesztáltuk volna.

A vételár figyelembevételén kívül érdemes még az értékcsökkenés fogalmával is számolni.

Hogy ez az értékcsökkenés pontosan mit is jelent a gyakorlatban?

Például ha egy laptop újonnan 400.000 Ft és nálunk 3 hónapos korában 260.000 Ft, akkor már 140.000 Ft-ot veszített az értékéből. Tegyük fel, hogy 2 év használat után a laptop piaci ára 190.000 Ft lesz. Ez esetben használt laptop eladásakor 70.000 Ft-ot bukunk, új laptop vásárlásakor viszont 210.000 Ft-ot, majdnem ugyanannyi idő alatt (havi 2917 Ft vs havi 7777 Ft!)

Gyermekbetegségek kiszűrve!

Kevesen gondolnak bele, pedig fontos szempont, hogy bár persze csábító, hogy egy vadonatúj, bontatlan notebooknak mi vagyunk az első és egyetlen tulajdonosai, ezzel is közel ugyanolyan rizikót vállalunk, mintha használt laptopot vennénk. Ennek oka pedig nem más, mint maga a fürdőkád görbe. Ez a diagram az adott termék, időarányosan bekövetkező meghibásodásának gyakoriságát és valószínűségét tükrözi; vagyis a kezdeti, a konstans és az öregedésből fakadó hibákat. Értelemszerűen a kezdeti hibaszám magasról indul (szériahibák, sérült alkatrészek, stb.), majd a középső életszakaszba érve folyamatosan csökken, mígnem az utolsó ciklusban ez a hibaszám újra megugrik majd. És míg példának okáért nálunk, a Westnotebooknál minden egyes webshopunkba kikerült használt laptopot gondos körültekintéssel leteszteltünk, addig egy új gép esetén erre nem hagyatkozhatunk.

A fürdőkád görbe (Forrás: Trelic.Fi)

Inkább használtan jót, mint újonnan rossz(abb)at!

Amennyiben vásárlás előtt szűkebb a pénztárca, sokan esnek abba a hibába, hogy inkább silányabb minőségű és konfigurációjú, de legalább vadonatúj gépben gondolkodnak ahelyett, hogy egy konfigurációját tekintve jobb, de használt laptopot vegyenek ugyanolyan jó áron. “Olcsó húsnak híg a leve”, szokták volt mondani, amire persze bőven akadnak azért a szabály törvényszerűségét erősítő kivételek, ám egy műszaki cikknél bizony cáfolhatatlanul nagyobb a rizikó. Az alsó kategóriás notebook-ok ugyanis nem véletlenül kerülnek annyiba, amennyibe, hiszen annak érdekében, hogy jóval a piaci átlag alatt tudjanak maradni az az ára, hogy sok szempontból gyengébb a minőségük. Ez többnyire vacak anyaghasználatot, rövidebb szavatosságú alkatrészeket, meg úgy összességében sokkal silányabb színvonalú összképet eredményez. Ha pedig pár hét, jobb esetben hónap múlva azon kapjuk magunkat, hogy az adott laptop amúgy lassan már többet van szervizben, mint nálunk, az bizony kellemetlen. Egy bevizsgált, szakértő kezek által többszörösen tesztelt használt, alig használt vagy újszerű laptoppal ugyanakkor ennek veszélye máris minimalizálódik. Tipikus probléma, hogy az olcsóbb, nem üzleti szériás gépek kasztnija olyan gyenge műanyagból készült, hogy a laptop fedelének hajtogatása miatt elfárad az anyag, a zsanér körüli rész eltörik, ami több alkatrész együttes károsodásával számolva így már könnyedén gazdasági totálkárt okozhat.

A zsanér törés tipikus példái

A használt laptopok mellett szóló másik érv pedig maga az alkatrészellátottság kérdése: mivel az üzleti gépeket nagy mennyiségben és hosszú távra gyártják, így mind az új, mind pedig a használt (bontott) alkatrészekből jobb az ellátottság, mint a lakossági felhasználásra szánt laptopok esetében.

A használt laptopok mellett tehát számos, akár anyagi, akár pedig biztonsági érv szól, a környezettudatosság kérdéséről pedig már nem is beszélve. Merthogy legyen ez bármennyire is meglepő, a használt notebook piacnak bizony ilyen előnye is van. Ennek oka, hogy legyen szó bármilyen elektronikai termékről, minél kevesebb végzi ezek közül a szeméttelepen, világviszonylatban annál kevesebb elektronikai hulladékot termelünk, ami pedig jót tesz a Földnek.

Mik a használt laptop hátrányai?

Bár a megbízható, ellenőrzött forrásból vett használt laptopokkal ritkán nyúlhatunk mellé, kellemetlen kivételek nyilván előfordulhatnak. Ilyenek a rejtett hibák, amik persze csupán akkor tekinthetők rejtettnek, ha a gép általános állapotát felmérni, a lehetséges hibákat ezáltal pedig kiszűrni hivatott tesztfolyamat, nem szakértő kezek között történt. Vagy rosszabb esetben ugye meg se történt. Ezek lehetnek egészen bagatell, a funkcionális működést nem befolyásoló tényezők, úgy mint a különböző esztétikai vagy kijelző hibák, rosszabb esetben a töltőt, töltést vagy akkumulátort érintő problémák, végül pedig a hardverekre, perifériákra vagy a mozgó alkatrészekre vonatkozó olyan hibák, amik az általános felhasználói élményre már jócskán hatással vannak. Ilyenkor pedig vagy garanciális még a gép vagy nem, előbbi persze szerencsés, ha viszont utóbbi, az sajnos kellemetlen.

Kapcsolódó cikkek

Mely fizetési módokat jobban használni a Magyarország online kaszinóiban

Mely fizetési módokat jobban használni a Magyarország online kaszinóiban

Tényezők, amelyekre érdemes odafigyelni az online kaszinó kiválasztásakor.

Mik a használt laptop előnyei?

Mik a használt laptop előnyei?

Újat vagy használtat vegyek?

Így értékeltük mi az Iphone 14-t és az Iphone 14 Pro-t

Az első benyomások az Iphone 14-ről

Az Iphone 14 és az Iphone 14 Pro egyaránt remek telefonok, azonban a minimális fejlesztés az előző modellek óta nem biztos, hogy indokolja az árat.