Mézes-tormás csirke recept - Egészséges és ízletes főétel, amely könnyen elkészíthető
A méz édessége és a torma karakteres csípőssége különleges ízkombinációt hoz létre, amely feldobja a hagyományos csirke recepteket. Ez a recept tökéletes választás hétköznapi vacsorákhoz és különleges alkalmakhoz egyaránt.
Hozzávalók:
4 csirke mellfilé
2 evőkanál olívaolaj
Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
A mézes-tormás mázhoz:
4 evőkanál méz
2 evőkanál friss reszelt torma (vagy ízlés szerint)
2 evőkanál szójaszósz
1 evőkanál almaecet
1 gerezd fokhagyma, apróra vágva
1 teáskanál friss gyömbér, reszelve
Előkészítés:
Kellékek:
Nagy serpenyő vagy grillserpenyő
Keverőtál a máz elkészítéséhez
Fakanál vagy spatula
Sütőpapírral bélelt tepszi, ha sütőben készítjük
Elkészítési lépések:
Csirke előkészítése: Tisztítsuk meg és szárítsuk meg a csirke mellfiléket. Sózzuk és borsozzuk meg mindkét oldalukat.
Máz elkészítése: Egy közepes méretű keverőtálban keverjük össze a mézet, a reszelt tormát, a szójaszószt, az almaecetet, az apróra vágott fokhagymát és a reszelt gyömbért. Keverjük össze alaposan, hogy egy sima mázat kapjunk.
Csirke sütése: Melegítsük elő a serpenyőt közepes lángon, majd adjunk hozzá olívaolajat. Helyezzük a csirkemelleket a serpenyőbe, és süsük őket körülbelül 6-7 percig oldalanként, vagy amíg aranybarna nem lesz a külső és teljesen átsült a belseje.
Máz felvitele: Amikor a csirke majdnem kész, kenjük be a mézes-tormás mázzal a csirkemelleket, és hagyjuk, hogy a máz karamellizálódjon a csirke körül, miközben további 1-2 percig sütjük.
Pihentetés: Miután a csirke kész, vegyük ki a serpenyőből, és hagyjuk pihenni néhány percig a szeletelés előtt. Ez segít, hogy a csirke szaftos maradjon.
Tálalás:
Tálaljuk a mézes-tormás csirkét friss zöldsalátával, sült zöldségekkel vagy akár egy könnyű quinoa salátával, hogy kiegyensúlyozott és tápláló ételt kapjunk.
Tippek:
Variációk: Próbáljuk ki a receptet csirkeszárnyakkal vagy combokkal a változatosság kedvéért.
Grillezés: A mézes-tormás csirke grillezve is kiváló. Egyszerűen kövessük a fenti lépéseket, de grillezés közben kenjük be a mázzal a húst.
Ez a mézes-tormás csirke recept nem csak egyszerű és gyors, de egy egészséges és ízletes módja a csirke elkészítésének. A méz és a torma egyedi ízkombinációja garantáltan feldobja a vacsorát, és új kedvenccé válhat a családi és baráti összejöveteleken.