A pezsgő lenyűgöző története

Ha valaha is ivott már pezsgőt, akkor tudja, hogy hihetetlen történelme van.
A pezsgő lenyűgöző története

A pezsgő évezredek óta létezik, és bár eredetileg azt hitték, hogy véletlen, mára 6 milliárd dolláros iparággá nőtte ki magát. Ez egy olyan ital, amelyet a királyi családok, a rapperek és az átlagemberek is élveznek éjszakai klubokban vagy brunchokon szerte a világon. De hogyan lett ilyen híres ez a bor?

Ez egy hosszú és bonyolult történet. És egy olyan történet is, amely átível a római kortól a francia királyi családok koronázásáig, az első pezsgőtől a modern high-tech pezsgőkig, amelyeket az űrben is lehet inni.

Ez a könyv minden pezsgőrajongónak kötelező darab, és az a tény, hogy különleges bemutató dobozban kapható, csak egy újabb ok arra, hogy miért olyan kiváló ajándék. Nemcsak tele van lenyűgöző információkkal a régióról, hanem néhány nagyszerű történelmi térkép is található benne, amelyek segítenek igazán megérteni az ital történetét.

A pezsgőlegenda: Állítólag egy szerzetes találta fel egy apátságban, Franciaország északi részén, és az ő története segített a régió egészének népszerűsítésében. Ez valószínűleg jó dolog volt, mivel így a bor könnyebben eladhatóvá és vonzóbbá vált a szélesebb közönség számára.

A tizenhetedik század folyamán az angol kereskedők nagy mennyiségű nem buborékos bort kezdtek importálni Champagne-ból, és úgy találták, hogy megkedvelték. Kitalálták, hogyan lehet a bort buborékossá tenni, és maguk kezdték el palackozni.

Ezek a változtatások egyre népszerűbbé tették a champagne-i bort Angliában, ahol még az ország nemzeti italává is kikiáltották, és elkezdett elterjedni egész Európában. Néhány viszontagság ellenére, például a rémuralom és Napóleon háborúi idején, magasabb áron kezdték el árulni, és még nagyobb népszerűségre tett szert.

A 19. század elején a borászok új hulláma jelent meg a Champagne régióban. Ezek közé tartoztak a Taittinger, a Moet & Champ; Chandon, a Veuve Clicquot és a Louis Roederer házak. Termékeiket a világ királyi udvaraiban tudták reklámozni, és a borok nagy népszerűségnek örvendtek Európában és azon túl is.

Nagy sikerük volt a németek importálásában is, akiket a régió gazdagsága és Németországhoz való közelsége vonzott. Ezek a németek lettek az alapjai a híres "német pezsgőházaknak", amelyeket még ma is látunk egyes palackokon, mint például a Bollinger vagy a Krug.

Egyes történészek úgy vélik, hogy a "pezsgő" mítoszát egy Dom Groussard nevű francia üzletember találta ki, hogy növelje apátsága státuszát és népszerűsítse a bort, de ezt semmilyen feljegyzés nem támasztja alá. Lehetséges azonban, hogy a tizenhetedik században volt néhány olyan szállítmány nem pezsgős bor, amely tartalmazott némi pezsgőt, de ezt soha nem tekintették "pezsgőnek".

Az első igazi pezsgőházakat 1729 körül alapította Dom Ruinart, aki a Champagne régióban született. Ő kezdte el használni a "champagne" nevet a borára, és üzleti tevékenységét úgy tudta bővíteni, hogy Párizsban árulta a "vin mousseux"-t (a pezsgő kifejezés).

Kapcsolódó cikkek

A pezsgő lenyűgöző története

A pezsgő lenyűgöző története

Ha valaha is ivott már pezsgőt, akkor tudja, hogy hihetetlen történelme van.