Hogyan történik az állványozás?

Az állványozás ma már szinte minden építőipari projekt egyik alapvető eleme.
Hogyan történik az állványozás?

Kiemelt szerepet játszik abban, hogy a munkavégzés biztonságos lehessen, hogy az építkezés magas színvonalúvá válhasson. De vajon, hogyan valósulhat meg mindez? Milyen módszerei vannak és milyen eljárások használatával épül fel? Mire van szükség ahhoz, hogy mindez megvalósulhasson?

Ebben a cikkben alaposan megvizsgáljuk az állványozás folyamatát, kitérünk arra, hogy milyen jelentősége és előnyei vannak.

Az állványok használatának legfőbb célja?

Az állványozás tulajdonképpen a minőségi munkavégzés elősegítése. Egy megfelelő építmény stabil és biztonságos alapot biztosít, lehetővé téve ezzel akár a homlokzati munkálatokat, akár a hőszigetelést, vagy az egyéb építőipari tevékenységeket. Ehhez azonban állványrögzítő csavarokat találsz, szemes típusút is az interneten, ahol szinte bármi beszerezhető a biztonságos állványozáshoz. A tevékenység hozzájárul a végső szerkezet minőségéhez, valamint tartósságához.

Hogyan történik az állványozás?

Az állványok, illetve állványrendszerek alapkövek, hiszen csak így valósítható meg a sikeres építkezés. A biztonsági előírásoknak megfelelő használata azonban elengedhetetlen, hogy a munkavállalók biztonságosan és hatékonyan dolgozhassanak. Nem véletlen tehát az sem, hogy magának a szerkezetnek az összerakása egy kifejezetten összetett folyamat, már a tervezéstől fogva. Fontos azonban, hogy nemcsak az építés a fontos, hanem annak felügyelete is, hiszen sosem tudhatjuk, mikor jelentkezik probléma.

Ahhoz, hogy az állvány stabil lehessen, fel kell mérni az épületet, a munkaterületet, valamint el kell dönteni, hogy mennyi és mekkora szerkezetre lesz szükség. Ennek köszönhetően akár még extrém magas munkaterületen is meg lehet oldani. De semmiképpen nem maradhatnak ki a már említett alkatrészek, a szemes típusú csavarok és egyéb olyan apróságok, amelyekre a karbantartás során is szükség lehet.

Mi a stabil állvány titka?

Mindenekelőtt a csavaros talpakat kell elhelyezni az munkaterületen. Amennyiben ez mégsem oldható meg, legalább egy deszkát szükséges a talpak alá helyezni. Fontos tehát, hogy már a kezdetekben vízszintes pozícióban legyen, hosszirányban és széltében is.

Sikerült elhelyezni az első keretsor? Akkor a kereteket húzzuk rá a csavaros talpakra, majd merevítsük az első keretsort. Ezt csak korláttal, esetleg átlós merevítővel szabad elvégezni. Átlós merevítőt legalább 3 közönként alkalmazni szükséges. Itt befejezhetjük, de el is kezdhetjük a következő szint felépítését. Az első keretsor tetejére elhelyezhetjük a járópadlókat, valamint az egy vagy több feljárópadlót. Az állvány hosszától függ, hogy szükség lesz-e több feljáróra. Amint ezek megvannak, akkor elmondhatjuk, hogy az állványra biztonságosan fel lehet menni.

Összegezve

Bízunk benne, hogy most már részletesebb képet kaptál azzal kapcsolatban, hogyan működik az állványozás és mire kell figyelni a szerkezet kapcsán.

Kapcsolódó cikkek

A mobilgarázsok széleskörű felhasználhatósága

A mobilgarázsok széleskörű felhasználhatósága

A mobilgarázs vagy másnéven lemezgarázs horganyzott fémlemezből készült garázs, ami könnyen összeszerelhető, illetve szétszerelhető. Ebben az oktató jellegű cikkünkben bemutatjuk, hogy mennyi féle problémára jelenthet egyszerű megoldást egy lemezgarázs.

A nyílászáró csere jótékony hatásai - Komfort, biztonság és energiahatékonyság

A nyílászáró csere jótékony hatásai - Komfort, biztonság és energiahatékonyság

Az ablakok tulajdonképpen otthonunk szemei, amelyek segítenek a külvilággal való kapcsolódásban és lehetővé teszik a természetes fény beáramlását otthonunkba.