Az első benyomások az Iphone 14-ről

Ismét eltelt egy kis idő, ismét jött egy új Iphone.
Így értékeltük mi az Iphone 14-t és az Iphone 14 Pro-t

Míg az Iphone 14 már lassan egy hónapja elérhető, az Iphone 14 Pro csak a napokban kerül a boltokba. Új évszak, új Iphone, új Marvel film, új nyerőgépes játék slotok, új minden. Adott tehát az örök kérdés. Érdemes lehet-e lecserélned a régi Iphoneodat egy újra? A továbbiakban megpróbáljuk röviden, de tömören körbejárni a kérdést.

Dizájn és megjelenés

Mint ahogy azt már rég tudni lehetett, nem történt érdemi változás a telefon kinézetét illetően. Persze erre valószínűleg eleve nem is számított senki, hiszen generációk óta nem történt érdemi változás, sőt az okostelefonok túlnyomó többségének esetében ugyanaz a lekerekített négyzet alak köszön vissza csak némileg eltérő méretekben. Az Iphone 14 pontosan ugyanolyan széles és hosszú, mint az Iphone 13 és az Iphone 12, ellenben 1 milliméterrel vastagabb lett, ami azonban olyan minimális eltérés, hogy garantáltan senkinek nem fog feltűnni. Az Iphone 14, az Iphone 14 Pro és az Iphone 14 Pro Max változatok fekete, ezüst, arany, lila, piros és fehér színben érhetőek el, vagyis a színváltozatok között sem kell újításokat keresgélni. Úgy tűnik, hogy az Applenél a telefon súlya is becsípődött, hiszen az új modell a maga 172 grammjával mindössze 1 grammal könnyebb az előző modell 173 grammos súlyához képest. Tehát rövidre zárva a kérdéskört a telefon külsejével kapcsolatban, mint ahogy azt mindenki tudta, konkrétan semmilyen változtatás nem törtét.

Hardver és teljesítmény

Az Iphone 14 alapváltozatába ugyanaz a processzor került, mint az Iphone 13 Pro készülékbe, így a régi telefonod lecserélését ez sem feltétlenül indokolja. Az Iphone 14 Pro és az Iphone 14 alapváltozata között sincs az eddigi tesztek alapján a felhasználó számára érzékelhető különbség, amely a programok betöltésének sebességét és az alkalmazások futásának problémamentességét érinti. Ha Iphone 13 Pro vagy hasonló telefonod van, akkor ez újabb ok arra, hogy ne válts készüléket. Az első lényeges különbség az alapváltozat és a “Pro” változat között a képernyőben rejlik. Míg az első 60 hertzes képfrissítésű kijelzőt kapott, az Iphone 14 pro képernyője másodpercenként 120 alkalommal képes frissíteni. Ez persze megint olyan apróság, amely egyrészt az esetek jó részében nem lesz kihasználva, hiszen maguk az alkalmazások nem tudnak annyi adatot feldolgozni sok esetben, hogy másodpercenként 120 alkalommal frissítsék a képernyőt, másrészt a 60 fps és a 120 fps között már csak a szakavatott, grafika fetisiszta szemek veszik észre a különbséget.

Kamera

Egyértelműen a kamerára fókuszált a fejlesztés az elmúlt időben, ami meg is látszik, hiszen az Iphone 14 Pro egy 48 megapixel felbontású hátlapi kamerával érkezik, amely mintegy négyszerese a korábbi telefonok 12 megapixeles kamerájának. A csúcstechnológiás kamera a megfelelő körülmények között így már akár félprofi használatra is alkalmas lehet. Az új kamera észrevehetően élesebb képeket tud lőni, különösen zoom esetén. Az újítás hátránya, hogy amennyiben tényleg ki akarjuk használni mind a 48 megapixelt, úgy a készített képek mérete a szokásos 4 megabájt helyett közel 60 megabájtos lesz, vagyis a bulikban lőtt elmosódott képekkel nagyon hamar tele lehet spamelni a telefont. A felturbózott kamera további következménye, hogy a korábbinál nagyobb, jobban kitüremkedő lencsére volt szükség, így a telefon hátlapjának tapintása érezhetően megváltozott.

Akkumulátor

Több felmérés is arra az eredményre jutott, hogy normál használatok mellett az Iphone 13 telefonok bírják a legtovább töltöttséggel, felülmúlva több, akár drágább, csúcskategóriás Android versenytársukat is. Ez az Iphone 14 esetében sem változott. Az akkumulátor továbbra is remekül szerepel, melynek köszönhetően a telefon rendelkezésre állási ideje nagyon kedvező. Az Iphone 14 és az Iphone 14 Pro egyaránt körülbelül 16 óriáig bírják egy töltéssel. A gyorstöltővel egy teljes feltöltés a már megszokott 1 óráig tart. Mindezek az új 30 wattos Apple gyorstöltőre vonatkoznak, így amennyiben új telefon vásárlása mellett döntesz, akkor mindenképp cseréld le régebbi töltődet is. Régi töltőkkel ugyanis a töltési idő akár 2 vagy 4 óra is lehet.

Extrák és részletek

Az Iphone 14 Pro az első olyan Apple telefon, amelyen már elérhető az Androidos modelleken már egy ideje népszerű “Always on display” funkció. Ennek lényege, hogy amíg a telefon be van kapcsolva, addig a kijelző egy része lezárt állapotban is folyamatosan aktív marad, mutatva bizonyos alapvető információkat, mint például az idő vagy az újonnan érkezett értesítések. A funkciót sokan szeretik, hiszen így nem kell apróságokért újra és újra feloldani vagy megérinteni a kijelzőt. Ennek ellenére a funkciót még van hova fejleszteni. Az “Always on display” ugyanis a szokásosnál világosabbra sikerült, ami egyeseknek már zavaró lehet sötétben, ráadásul a kijelzőn ilyenkor látható információk, valamint maga a funkció testreszabhatósága is erősen limitált.

Szintén apró technológiai újítás, hogy a képernyő és a telefon széle közti holttér némileg csökkent, de ez még a milliméternél is kisebb változást jelent, így csak akkor fogod észrevenni, ha egymás mellé teszel egy Iphone 14 Pro és egy korábbi készüléket. Ezen kívül pár milliméterrel kisebb lett az előlapi kamera által okozott holttér is. Ez már feltűnőbb, de ez se túl nagy módosítás. Ami a felhasználói felületeket érinti, ott leginkább felemás apróbb változtatások történtek. A legnagyobb ezek közül a képernyő közepén, felül megjelenő “Dynamic Island” nevű kis sáv, amely segíti bizonyos a háttérben futó alkalmazások kezelését, például zenehallgatás közben. Azonban ez eddig elég vegyes visszajelzéseket kapott. Összességében tehát bár az Iphone 14 Pro egy remek telefon, ha már most is Iphone 14 vagy Iphone 13 Pro készüléked van, akkor nem biztos, hogy megéri váltanod.

Kapcsolódó cikkek

Így értékeltük mi az Iphone 14-t és az Iphone 14 Pro-t

Az első benyomások az Iphone 14-ről

Az Iphone 14 és az Iphone 14 Pro egyaránt remek telefonok, azonban a minimális fejlesztés az előző modellek óta nem biztos, hogy indokolja az árat.