Személyes meditálás vagy csoportos meditáció?

Míg a meditáció egyedül nehéz lehet, és néha feladáshoz vezet, a csoportos meditáció segíthet átvészelni a nehéz időszakokat és motiváltnak maradni.
Személyes meditálás vagy csoportos meditáció?

Miközben csendben ülsz, mások békéjének támogatását élvezheted, és megoszthatod másokkal a frusztrációidat. Más gyakorlók támogatását is élvezheted, akik tanácsot és segítséget adhatnak neked. Nem fogod magad olyan egyedül érezni, mint amikor egyedül meditálsz, ami kulcsfontosságú a gyakorlatod hosszú távú fennmaradása szempontjából.

A nem transzcendentális meditáció csökkenti a vérnyomást

Tanulmányok kimutatták, hogy a transzcendentális meditáció csökkentheti a szisztolés vérnyomást. A gyakorlat csökkenti a diasztolés vérnyomást is. Ez a technika nem invazív, olcsó, és hatékony a szívbetegségek és a stroke megelőzésében. Csökkentheti a stresszt is, amely összefüggésbe hozható a magas vérnyomással.

A meditációnak két típusa van: a transzcendentális meditáció és a mindfulness meditáció. A transzcendentális meditáció előnyeit több tanulmányban vizsgálták, mint bármely más formát. Míg a mindfulness és a zen meditáció szintén csökkentheti a vérnyomást, az Amerikai Szívgyógyász Szövetség szerint további kutatásokra van szükség annak megállapítására, hogy melyik típus a legelőnyösebb a vérnyomás csökkentésében.

A mantra meditáció pozitív változásra ösztönöz

A mantra meditáció gyakorlása számos előnnyel jár. Ha egyedül vagy másokkal együtt végezzük, segíthet az embernek az egészségében és a jólétében. Azoknak is segíthet, akik stresszel és szorongással küzdenek. Ha naponta gyakoroljuk, a mantra meditáció pozitív változáshoz vezethet.

Egy nemrégiben készült tanulmány eredményei arra utalnak, hogy a mantra meditáció hatékony eszköz a hangulat javítására és a szorongásos tünetek csökkentésére. Egyedül vagy csoportban végezve segíthet az embereknek leküzdeni a depresszió negatív hatásait. A vizsgálatban 123 beteg vett részt, akiket hagyományos módszerekkel kezeltek depressziós zavarok miatt. Az eredmény azt mutatta, hogy a mantra meditáció a MADRS és a PMR értékekben szignifikánsabb javulást eredményezett, mint a hagyományos kezelés. Ez azonban nem járt együtt az önbevallott depressziós tünetek súlyosságának jelentős csökkenésével.

Az irányított csoportos meditáció csökkenti a stresszhormon kortizolszintet

Az irányított csoportos meditációról kimutatták, hogy csökkenti a kortizol nevű stresszhormon szintjét az emberekben. Ebben a vizsgálatban két különböző főiskola 150 főiskolai hallgatója vett részt. Megállapították, hogy a résztvevők kortizolszintje szignifikánsan alacsonyabb volt a foglalkozások végén. A hatások nyolc hónapon keresztül fennmaradtak.

A tanulmány eredményei azt mutatták, hogy az irányított csoportos meditáció jelentősen csökkentette a résztvevőkben a stresszhormon kortizol szintjét. Azt is kimutatta, hogy a megszokás összefügg a kortizolszint csökkenésével. Az eredmények összhangban voltak korábbi, traumát túlélőkkel és depressziós résztvevőkkel végzett vizsgálatokkal. Az eredmények azonban statisztikailag nem voltak szignifikánsak.

A csoportos meditáció fontos lépése, hogy képzett tanárt szerezzenek a meditációs csoportos foglalkozások vezetésére. Ez a szerep azonban egyedi kihívásokkal jár. Ezek közé tartozik az osztály nehéz helyzetben lévő tagjaival való bánásmód. A képzett tanárnak képesnek kell lennie arra, hogy úgy kezelje ezeket a tagokat, hogy a meditációs óra sikeres legyen.

Először is fontolja meg a helyszínt, ahol a meditációt tanítani fogja. Ha nagy csoportot fog tanítani, a legjobb, ha egy termet vagy egy stúdiót bérel. Ha a közönség kicsi, taníthatsz a saját otthonodban is. Azonban tisztában kell lennie azzal, hogy a meditáció tanítása valakinek az otthonában saját kihívásokkal jár. Ebben az esetben előfordulhat, hogy el kell utaznod a tanítvány otthonába, ami megnehezítheti a dolgokat. Egy meditációs stúdió használata leegyszerűsíti ezt a folyamatot.

Kapcsolódó cikkek

Személyes meditálás vagy csoportos meditáció?

Személyes meditálás vagy csoportos meditáció?

Míg a meditáció egyedül nehéz lehet, és néha feladáshoz vezet, a csoportos meditáció segíthet átvészelni a nehéz időszakokat és motiváltnak maradni.