Szabadúszók: itt vannak a szeretnivaló francia szinkronúszó férfiak

A film, ami egyszerre meghökkentő, vicces, és mégis tanulságos.
Szabadúszók: Le grand bain

Újabb francia film varázsolja el a mozinézőket! Ha szeretted a Derült égből apu, Micsoda nők, Szerelembe gurulva, A bazi nagy francia lagzik és az Életrevalók című filmeket (bizony, mindegyik francia alkotás), akkor a Le grand bain, azaz a Szabadúszók is tetszeni fog.

A vicces, és egyben szeretnivaló film főszereplője Bertrand, a 40-es éveiben járó férfi, aki már két éve nem talál normális állást magának. Mindenki lúzernak tartja a férfit, főleg a gyerekei, pedig ő mindennel próbálkozik. Bertrand felesége is próbál türelmes lenni vele, de az asszony is tudja, hogy férje nem igazán bajnokoskodik egyik hivatásban sem. Bertrand egyik nap meglát egy hirdetést, ahol úszókat keresnek a helyi szinkroncsapatba, és jelentkezik a hirdetésre, és ezzel egy csapásra megváltozik az élete.

Egy szürreális "állásinterjú" után a férfit egyből bedobják a mélyvízbe, és Bertrand a szinkronúszó csapatban találja magát, amit egy (volt) alkoholista tolószékes hajcsár nő irányít. És ha ez nem lenne elég, a csapattagok sem éppen bajnokiak. Bertrand persze az edzések közben rájön, hogy mindenki szerethető valamiért, és ha összefognak akkor akár arra is van esélyük, hogy megnyerjék a szinkronúszó világbajnokságot. Ehhez ahhoz mind a csapatnak, mind Bertrandnak össze kell szednie magát.

A film tele van olyan vicces jelenettel, ami nagyon igaz, néha nagyon morbid, de akkor sem lehet kibírni mosolygás nélkül. A Szabadúszókra jellemző a francia filmek édes-bús komor hangulata, és persze a végső happy end sem marad el.

Kapcsolódó cikkek