Rippl-Rónai festménye 80 millióért kelt el

A Virág Judit Galéria nemrég tartott aukcióján a legmagasabb áron Rippl-Rónai József Piacsek bácsi a kredenc előtt című festménye kelt el.
80 milliós festmény

A Budapesti Kongresszusi Központ nagytermében tartott árverésen 199 festményre és Zsolnay kerámiára lehetett licitálni. A teltházas aukció legnagyobb szenzációját Rippl-Rónai József festménye szolgáltatta. Egy izgalmas licitharc után 80 millió forintnál ütötték le a Piacsek bácsi a kredenc előtt / Piacsek bácsi a sárga szobában című műalkotást. A festményt egyébként 80-120 millió forintra becsülték.

Az aukción sok egyéb különlegesség is gazdára talált. 38 millió forintért kelt el Tihanyi József Trencséni vár című festménye, a kép kikiáltási ára 24 millió forint volt. Vaszary János több képe is bekerült az árverés kínálatába, a Párizsi mulató című festményét 28 millió forintért vették meg, míg a Virágok című alkotás a kikiáltási ár duplájáért, 12 millió forintért kelt el. Az árverés egyik legizgalmasabb tételének az 1941-ben A bagdadi tolvaj című filmért a legjobb díszlettervező Oscar-díjat nyerő Korda Vince festménye számított. A nagybányai táj című festmény azonban nem talált vevőre.

Uitz Béla Erdei út című alkotása 7,5 millió forintos kikiáltási árról indulva, izgalmas licitharc után 16 millió forintért talált gazdára. Czigány Dezső Nizza című festménye – amely a festő nizzai periódusának egyik legszebb darabja –, 15 millió forintért, Kádár Béla Jövő (Fiatal nő a gyermekkel) című alkotása pedig 12 millió forintért kelt el. Márffy Ödönnek, akinek öt műve szerepelt az aukción, Zebegényi táj című alkotása 3,8 millió forintos kikiáltási árral indult, majd 11 millió forintért vették meg. Mednyánszky Lászlónak a legmagasabb áron a hat képe közül a Vonuló trén című művét vették meg 10 millió forintért.

Számos Zsolnay kerámiát is elárvereztek a festmények mellett. Itt is Rippl-Rónai műve volt a legkiemelkedőbb. Az Andrássy-ebédlő sorozatból származó, Rippl-Rónai József által tervezett és kivitelezett, liliomos festésű Zsolnay-tányér 4,2 millió forintért kelt el. A feltehetően Apáti-Abt Sándor és Mack Lajos tervei alapján készült, egyedi mintadarabként számon tartott Mór Vázáért 1,3 millió forintot fizettek.

Kapcsolódó cikkek

Kézzel készített karácsonyi ajándékok - karácsonyi ajándék ötletek 2023 - karácsony 2023 - karácsony 2024

Karácsonyi ajándékok - gondold ki időben!

Szánjunk időt a karácsonyi ajándékokra.

Legnépszerűbb varrógép márkák

Legnépszerűbb varrógép márkák

Számos különböző típusú varrógép áll rendelkezésre.